Bombers preveu tenir llest el mes que ve el reglament que hauria de permetre cobrar els rescats

Establir legalment les condicions a partir de les quals la víctima o la seva assegurança s’haurà de fer càrrec de les despeses no està resultant senzill, però menys encara ho serà la implementació de la mesura

Bombers preparant-se per acudir a un rescat.
Bombers preparant-se per acudir a un rescat. bombers grm

Fa temps que l’administració central, via disposicions incloses en la llei del pressupost, té el paraigua legal per poder procedir a cobrar els rescats que duen a terme els bombers, tot sovint amb el suport de l’helicòpter que l’Estat té contractat. Però per poder fer efectius els cobraments citats cal un reglament que especifiqui en quins moments, situacions o condicions l’administració pot rescabalar-se el cost d’aquests salvaments. El departament d’Interior espera tenir llest dita normativa durant el mes que ve.

Fa temps que els juristes del ministeri i els especialistes dels bombers, també a partir del dret comparat, estan treballant en la redacció de l’esmentat reglament, segons que han explicat fonts del departament que dirigeix Ester Molné. Ja hi ha hagut sobre la taula diversos esborranys i ara, en principi, s’estan acabant polint els serrells del darrer esborrany per tal de convertir-lo, definitivament, en el reglament que hauria de permetre passar a cobrar els rescats. Amb tot, però, la situació no és evident.

Les fonts consultades han recordat que si establir legalment, posar sobre el paper en un articulat, les condicions a partir de les quals la víctima o la seva assegurança s’haurà de fer càrrec de les despeses no resulta gens senzill, però menys encara ho serà la implementació de la mesura. De fet, només cal veure què passa a Catalunya, en un marc normatiu que s’està tenint molt en compte a l’hora de treballar l’escenari al Principat. El que és clar és que en cas de negligència de la víctima, aquesta haurà d’assumir el cost del rescat.

Ara per ara, totes les actuacions que fan els bombers, totes, per qualssevol prova esportiva, l’organitzi qui l’organitzi, les acaba costejant l’Estat. S’imputa a despesa del departament de bombers

És clar, però, que cal delimitar molt bé què és una negligència. Per exemple, si en el lloc on hi hagi un eventual accident hi ha senyalitzat un risc d’allaus o s’ha fet públic de forma indubtable que per condicions meteorològiques hi ha risc d’un despreniment de qualsevol mena i, tot i això, un muntanyenc se salta les advertències i sofreix algun dany o accident que obliga els mitjans de salvament a haver-se d’activar, és evident que serà considerat una negligència i caldrà que sigui l’afectat qui assumeixi les despeses.

El reglament també hauria de fer que les organitzacions de les moltes proves esportives que es fan al país acabin assumint també el cost dels eventuals rescats que es facin. Ara per ara, totes les actuacions que fan els bombers, totes, per qualssevol prova esportiva, l’organitzi qui l’organitzi, les acaba costejant l’Estat. S’imputa a despesa del departament de bombers.

A partir del reglament no serà així, o no ho hauria de ser, i “si després resulta que l’aportació de l’administració en relació a una determinada prova és que es fa càrrec del cost dels rescats, ja serà una decisió d’Andorra Turisme, del ministeri d’Esports o de qui pertoqui”. Però “comptablement quedarà clarament especificat, no com ara, que tot ho paga l’Estat i ningú no pren consciència del que costen segons quines temeritats”, han indicat les fonts.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending