Govern posa fil a l’agulla per impulsar el futur centre nacional d’emergències

Durant l’estiu s’han de fer els estudis de la parcel·la que ha d’albergar l’edifici, al costat de la caserna de bombers, per després dissenyar-lo i, ja el 2024 encarregar les obres

Els efectius de Bombers preparats a la caserna.
Els efectius de Bombers preparats a la caserna.

El Govern ha posat fil a l’agulla per tirar endavant la construcció de l’edifici que ha d’albergar el futur centre d’emergències nacional, incloent-hi tant les dependències de Protecció Civil com l’atenció telefònica unificada sota el número 112. De fet, llei a la mà, l’immoble ha d’estar finalitzat i en funcionament el 2025. De moment, ara s’han de fer els treballs tècnics, amb els reconeixements geològics i geotècnics de l parcel·la on s’ubicarà, al costat de la caserna de bombers.

La passada legislatura, el Consell General va aprovar la Llei de Protecció Civil. Una de les disposicions del text posava negre sobre blanc -i per tant obligava Govern a tirar-ho endavant- la necessitat de disposar d’un edifici que centralitzés la gestió de qualsevol emergència que es pugui produir al país. S’encarregava a l’executiu que la construcció d’aquest centre nacional. Per tant, ja no es podia endarrerir més el projecte. De fet, la legislació dona tot just tres anys per finalitzar-lo.

I aquest 2023 és el punt d’inici del mateix. Fa mesos ja es va decidir que el lloc idoni per ubicar-los serà al terreny lliure que hi ha al costat de la caserna de bombers de Santa Coloma. D’aquesta forma, s’entén que se centralitza la gestió amb bona part dels efectius d’un dels cossos claus en aquesta matèria. I, a banda, s’aprofita un terreny del qual ja disposa l’administració.

El pressupost per a l’actual exercici ja contemplava l’impuls d’aquest edifici. El projecte és ambiciós i el seu cost total s’estima en 8,58 milions d’euros. El gruix de la inversió s’efectuarà entre 2024 i 2025, però enguany ja es fan els primers passos, amb una partida de 290.000 euros. Part, per fer el disseny de l’immoble. L’altra part, pels estudis necessaris abans de començar les obres.

I, justament, és això el que ara s’ha d’encarregar. El Govern ha llançat el concurs que ha de permetre fer les anàlisis del terreny per comprovar que, efectivament, s’hi pot construir un edifici de les característiques previstes. Cal recordar que ha d’albergar les dependències de Protecció Civil i les oficines centralitzades del 112, número sota el qual s’unificaran totes les trucades d’emergència-. A banda també es guanyarà espai per als vehicles dels bombers i es podrà guanyar un aparcament.

Es vol, doncs, que l’empresa que guanyi la licitació s’encarregui de fer els estudis geològics i geotècnics de la parcel·la. Es preveu que el procés es pugui tenir completat a inicis de juliol. Un cop es posi mans a l’obra, es dona sis setmanes per completar els treballs. Per tant, els resultats ja es tindrien a la tardor i, llavors, s’espera poder tirar endavant el segon pas: contractar qui dissenyi el projecte.

Comentaris (2)

Trending