Construcció, tallers mecànics i alguns despatxos professionals tornen dilluns a la feina

El la fase 2 del desconfinament s'incorporen uns 4.700 treballadors, principalment d’obres i sectors annexes però també notaris, saigs, advocats o assessories econòmiques i empresarials

-
-

El Govern encetarà dilluns la segona fase del procés de desconfinament. Així ho permeten les dades sanitàries de l’evolució de l’epidèmia del coronavirus. Per tant, s’activaran nous sectors econòmics, sempre amb el seguiment d’estrictes mesures per minimitzar el risc de contagi i no pas amb tots els treballadors. De fet, amb un 50% com a màxim. La construcció i negocis annexes serà el principal, però també s’autoritzen altres activitats com ara els notaris, els despatxos d’advocats, els saigs, els economistes o les assessories. Es calcula que això suposa uns 4.700 treballadors.

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, han desgranat els detalls d'aquesta segona fase, a la qual es pot passar gràcies al fet que les dades sanitàries de la pandèmia segueixen sent bones, amb pocs nous casos i una davallada de l’ocupació de les instal·lacions sanitàries, malgrat que s’estan a punt de complir les dues setmanes de la primera relaxació de mesures. Els plans anunciats ara fa uns dies, doncs, per ara s’estan complint i el dilluns tornarà a posar-se en marxa, ni que sigui a un ritme reduït, un dels principals sectors econòmics del país: la construcció.

S'exigirà el compliment d'estrictes mesures de seguretat, com ara tot just el 50% de treballadors presencials a la seu del negoci

No serà pas l’únic. També s’autoritza la reobertura de negocis annexes, com ara fusteries, fontaneries, pintura així com subministradors de material. A més, al llistat s’inclouen activitats com ara els tallers mecànics i despatxos professionals de notaris, advocats, saigs, economistes o assessories fiscals i d’empreses.

Des del Govern es deixa clar que aquest retorn a l’activitat ha de fer-se seguint estrictes mesures de seguretat sanitària. De fet, fins i tot es recomana que, a banda de les instruccions donades des de l’executiu i ja vigents per empreses obertes amb anterioritat, es disposi d’un “protocol sectorial de prevenció de riscos laborals relatiu a les mesures sanitàries”. Per exemple, en el cas dels despatxos professionals no hi podran estar al mateix temps més del 50% de treballadors.

 Segons els càlculs del Govern, aquesta reobertura d’activitats implicarà fins a 4.760 assalariats, dels quals 2.740 de la construcció. Es tracta, ha admès Gallardo, del pas cap al desconfinament més gran donat fins ara. Al mateix temps, “una prova de foc” de cara a futurs avenços i, per tant, “és important que es compleixin al màxim els protocols de seguretat”.

Per la seva banda, Espot ha justificat que la decisió arribi abans de l’inici de la campanya de tests d’anticossos. “No podíem esperar les dues rondes per obrir, sobretot quan les dades sanitàries són tan favorables com són ara, sempre amb prudència”, ha apuntat. Aquestes proves, ha indicat, “són una eina que ens permetrà afinar polítiques i aïllar qui doni resultats positius i el seu cercle de contactes”, però no pas “una condició sine quan non”.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending