Fiscalia i Tribunal de Corts neguen que s’abusi de la presó preventiva

Alberca indica que a la Comella hi ha el percentatge més baix de reclusos en aquesta situació dels darrers anys i Pijuan remarca que “s’ha de poder investigar i jutjar”

-
-

Fiscalia i Tribunal de Corts han refutat les crítiques rebudes per part dels advocats amb relació a l’abús de la presó preventiva a Andorra. Tant el ministeri públic com el president de l’òrgan judicial, Josep Maria Pijuan, consideren que tots aquells casos en què els acusats són enviats al centre penitenciari de la Comella de forma prèvia al judici estan justificats i s’adeqüen als requisits establerts per la llei.

Tots dos organismes responen, d’aquesta forma, a les crítiques rebudes per part dels advocats del país. Fa temps que, des del col·legi, es retreu que es decreten molts autes de presó preventiva, al seu entendre, de forma abusiva i que hi ha mesures alternatives que podrien evitar a molts dels seus clients entrar al centre penitenciari. Des del ministeri públic, el fiscal general s’ha limitat a comentar que “no comparteixo” aquests comentaris, i s’ha remès a les dades recollides a la seva memòria de l’any judicial 2018-19.

I aquestes indiquen que a 30 de juny de les 64 persones recloses a la Comella, només 24 ho eren de forma preventiva. Això suposa un 37,5% del total, el percentatge més reduït dels darrers anys i una considerable reducció en comparació a finals del 2018, quan hi havia un 55% (27 dels 59 totals). Tot s'ha de dir, un mes després, el percentatge havia variat a causa de la davallada d'interns totals. Així, dels 44 presos, n'hi havia 23 de preventius. És a dir, el percentatge havia pujat però, en nombres absoluts, encara s'havia reduït una persona.

Un dels aspectes que més criticaven els advocats era la situació de molts dels acusats per delictes vinculats a les drogues. Pijuan entén que, en aquests casos, decretar presó preventiva pot ajustar-se als requisits, especialment si són persones no residents, ja que “hem d’evitar la reiteració però també la fugida”. Per la seva banda, el president del Tribunal de Corts també considera que el debat requereix “comprovar que s’estiguin complint els requisits marcats a la llei”, tot recordant que són risc de reincidència, de destrucció de proves o de fugida. Sobre aquest darrer punt, Pijuan recorda que molts dels detinguts són estrangers i podrien, en cas de quedar en llibertat, marxar del país. “Cal tenir temps per poder investigar i poder jutjar”, argumenta.

El magistrat també recorda que el debat sobre la presó preventiva també està molt present als països veïns. “A Espanya, tenen la mateixa discussió”, ha indicat. També recorda que, en cas de no estar d’acord amb la decisió del batlle, hi ha l’opció d’un recurs i, llavors, és el Tribunal de Corts qui decideix. “I hem fet moltes revocacions”, apunta.

Comentaris

Trending