La Justícia europea es carrega el model espanyol de declaració de béns a l’estranger

La declaració com a il•legal del polèmic model 720 obre la porta a la possibilitat que molts ciutadans del país veí tornin al mercat de lloguer pisos que havien deixat d’arrendar per por a les “sancions desproporcionades” que s’aplicaven

Comentaris

La seu el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
La seu el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJEU) ha declarat il·legal la llei espanyola que obliga els residents al país veí a declarar els béns, com ara pisos, que tinguin a l’estranger. I, en especial, les duríssimes sancions que imposa a aquelles persones que no ho fessin en el termini marcat per la legislació. La decisió ha de forçar el govern de Madrid a fer modificacions en una normativa que, de retruc, afectava Andorra. Molts ciutadans espanyols tenen pisos al Principat i, per por a la multa, els van treure ara fa uns anys del mercat de lloguer.

Des del 2013, Hisenda aplica aquest polèmic sistema, obligant els contribuents espanyols a declarar totes les propietats o comptes bancaris que tinguin fora del país, inclosos els d’Andorra. Si no es feia en el termini marcat o es cometia algun error, les sancions eren molt elevades. Poden arribar fins al 150% del valor del bé no declarat. I la multa s’aplicava malgrat que la compra del bé en qüestió s’hagués fet en un període tributari ja prescrit. En el cas del Principat, la mesura, impulsada per Cristóbal Montoro quan era ministre amb el Partit Popular al govern, va impactar de ple al mercat immobiliari. Especialment, el de lloguer.

Tribunal de justícia de la Unio Europea (UE)

Relacionat

La comissió europea demana que es condemni Espanya per les sancions “desproporcionades” del model 720

I és que molts espanyols tenen pisos de propietat al país, alguns dels quals estaven llogats a residents. I davant la por que, un cop no havent-los declarat -tampoc es pot dir que Hisenda fes una campanya informativa com Déu mana per donar a conèixer la nova obligació, més aviat al contrari-, se’ls poguessin localitzar, especialment arran de l’entrada en vigor de l’intercanvi d’informació automàtic, van decidir no renovar l’arrendament i posar-los ‘a dormir’. Sempre s’ha considerat que aquest ha estat un dels factors que han acabat influint en el desbocament de preus.  

Feia temps que les autoritats europees havien posat el dit a la nafra a aquesta llei. De fet, va ser la mateixa Comissió que qui va portar el cas davant el TJUE. A més, presentant arguments extremadament crítics amb la normativa. El passat juliol, les conclusions de l’advocat del tribunal ja auguraven un cop dur per a Espanya. I aquest s’ha confirmat.

Ara, la Justícia europea ha donat la raó a la comissió. I, a més, amb contundència. Es deixa clar que el model 720 -el formulari que s’ha de presentar per declarar aquests béns- presenta sancions “desproporcionades”. I, així, es remarca que “la legislació nacional que obliga els residents fiscals a Espanya a declarar béns o drets a l’estranger és contrària al dret de la Unió”.

L'advocat i assessor fiscal, Alejandro del Campo durant la ponència.

Relacionat

"El model 720 té els dies comptats"

I és que, segons el tribunal, el model 720 “incompleix les obligacions” pel que fa a un principi clau per a l’organisme comunitari: la lliure circulació de capitals. A través d’un comunicat, el TJUE apunta que “l’obligació de presentació i les sancions derivades de l’incompliment o del compliment imperfecte o extemporani de la dita obligació, que no tenen equivalència respecte als béns o drets situats a Espanya, estableixen una diferència de tracte entre els residents en funció del lloc de localització dels seus actius”. I això “pot dissuadir els residents d’aquest Estat membre d’invertir a altres Estats membres, impedir-los fer-ho o limitar les seves possibilitats de fer-ho”.

També es critica el fet que la legislació no estableixi cap limitació temporal a l’administració tributària. És a dir, que pugui sancionar fins i tot quan els béns o drets s’hagin adquirit fa molts anys i que, en el cas d’estar a Espanya, les presumptes infraccions fiscal ja haurien prescrit. Això, avisa la sentència, “vulnera l’exigència fonamental de seguretat jurídica”.

Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes.

Relacionat

Els assessors fiscals auguren la fi del model 720 i el retorn de pisos de no residents al mercat de lloguer

Segons el tribunal, “en atribuir conseqüències de tal gravetat a l’incompliment d’una obligació declarativa, el legislador espanyol ha anat més enllà del necessari per garantir l’eficàcia dels controls fiscals i lluitar contra el frau i l’evasió fiscal”. Es considera, a més, que les multes previstes tenen un “caràcter extremadament repressiu”

La sentència és contundent i ara caldrà veure com reacciona el govern espanyol. Sembla clar, però, que el model 720 té els dies comptats. I això podria obrir la porta a la possibilitat que espanyols amb propietats al país les regularitzessin davant la seva administració tributària i, per tant, les poguessin tornar a posar al mercat.

Comentaris (10)

Trending