"El model 720 té els dies comptats"

L'advocat Alejandro del Campo pronostica que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea el tombarà aviat

L'advocat i assessor fiscal, Alejandro del Campo durant la ponència.
L'advocat i assessor fiscal, Alejandro del Campo durant la ponència.
L'advocat i assessor fiscal, Alejandro del Campo ha dit que el Model 720 "té els dies comptats perquè el Tribunal de Justicia de la Unió Europea el tombarà". Del Campo ha ofert una conferència aquest dijous a Andorra la Vella organitzada per l'Associació d'Assessors Tributaris i Fiscals (AATF). El Model 720 és la declaració de béns a l’estranger que Espanya aplica des de l’any 2013 i que suposa elevades sancions per aquells contribuents espanyols que tinguin propietats o comptes bancaris a l’estranger, com ara a Andorra, on un bon número de pisos no es troben al mercat de lloguer.

Del Campo creu que "el 720 és una arma de destrucció massiva que el legislador espanyol va posar en mans de l'Agència Tributària". Des de la seva posada en marxa s'han imposat més de 5.000 sancions a contribuents que, segons l'advocat, "són desproporcionades i fins i tot consfiscatòries. Pots arribar a pagar molt més que la quantitat que tens". Hi ha recursos interposats en tribunals espanyol, però el ponent considera que "estan esperant la decisió de l'òrgan judicial espanyol per resoldre els casos".

Ha recordat que el Model 720 està en el punt de mira de la Comissió Europea des del 2015. "Estan tocant el crostó a Espanya perquè modifiqui aquesta normativa. I com Espanya no ho ha fet, la Comissió Europea ha portat el país al banc dels acusats. Les sancions que imposa Espanya són incompatibles amb el dret comunitàri, i en particular amb la lliure circulació de capitals fins i tot amb països tercers com pot ser el cas d'Andorra".  Amb tot, la normativa continua en plena vigència "perquè malgrat estar al banc dels acusats tenen l'arma".

En relació amb els pisos al país que són propietat d'espanyols, creu que "tenen com una espasa de Damocles al damunt. Posem l'exemple d'un pis que van comprar fa 10 anys per 200.000 euros i el declaren a l'Agència Tributària. Poden arribar a pagar de multa més de 200.000 euros. Per això prefereixen tenir-lo tancat".

Quan el Model 720 es declari nul "les persones residents a Espanya que tinguin propietats a Andorra i les destinin a un lloguer permanent podran gaudir de tot un seguit de beneficis fiscals que d'alguna manera faran que els urgeixi el lloguer d'aquests habitatges, i en conseqüència, baixaran de preu considerablement". 

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending