Els assessors fiscals auguren la fi del model 720 i el retorn de pisos de no residents al mercat de lloguer

El vicepresident de l’entitat, Marc Vilallonga, dona per fet una sentència condemnatòria a Espanya al Tribunal de la UE que obrirà la porta a la regularització més flexible de molts immobles

Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes.
Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes. Toni Solanelles

L’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals d’Andorra (AATF) veu amb optimisme la confirmació que la comissió europea hagi dut finalment davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el polèmic model 720 amb el qual l’Hisenda espanyola fa declarar els béns dels seus obligats i que comporta duríssimes sancions. Des de l’entitat es considera que, tard o d’hora, sigui per l’acció d’aquest organisme o, fins i tot, també per tribunals espanyols, aquest sistema sigui declarat nul. Llavors, hi haurà una finestra que podrien aprofitar moltes persones per regularitzar els seus béns a Andorra, entre ells, pisos que podrien tornar a sortir al mercat de lloguer.

Així ho ha explicat a Altaveu el vicepresident de l’entitat, Marc Vilallonga, que recorda que arran de l’entrada de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal i del polèmic formulari 720 molts dels immobles que persones residents a Espanya tenien al país van quedar, per dir-ho d’alguna forma, bloquejats. “No el podien ni vendre ni llogar”, ha apuntat. I, per tant, van quedar fora del mercat, especialment dels arrendaments.

Des de l’AATF es considera que la presentació de la denúncia per part de la comissió davant el TJUE obre una porta a l’esperança. I, a més, bastant sòlida. Vilallonga aposta de forma clara per una condemna a Espanya que acabarà forcant-la a retirar el model 720 i a apostar per altres fórmules menys punitives per a la regularització de béns i capital a l’estranger. I és que, remarca, “l’informe de la comissió ha estat molt taxatiu” i, per tant, al seu entendre, sembla molt complicat no acabi amb una resolució contrària per a Madrid. De fet, assegura que, en el fons, les autoritats espanyoles ja ho contemplen però “per un tema polític prefereixen esperar que vinguin imposat de fora”. I això malgrat que “a Espanya li costarà diners” perquè, a més de la sanció que l’imposi el tribunal, també es trobarà davant les demandes per recuperar les multes imposades als contribuents seguint una normativa que seria declarada nul·la.

El vicepresident de l’entitat entén que el gran dubte és saber quin temps es trigarà a tenir la sentència del TJUE. S’espera que el termini sigui d’entre sis mesos i dos anys. Un pas previ és el pronunciament que sobre la causa ha de fer l’advocat de la Unió que, però, entén que “trigarà relativament poc” a fer un informe que “difícilment se separarà del que ha dit la comissió”.

Vilallonga entén que serà llavors quan s’obri el moment que “molta gent està esperant”. Per exemple, aquells propietaris de pisos ara bloquejats, que els podrien regularitzar de forma menys dolorosa per a les seves butxaques i, per tant, posar-los de nou al mercat. “Es podran tornar a llogar”, considera l’expert en fiscalitat que, a més, apunta que aquesta possibilitat es podria obrir no només per part del TJUE. I és que, recorda, hi ha moltes demandes de particulars per aquestes causes presentades a Espanya i algunes ja han tingut una sentència favorable en primera instància que, però, ara estan pendents de ratificades o no pel Suprem.

Etiquetes

Tribunal de justícia de la Unio Europea (UE)

Relacionat

La comissió europea demana que es condemni Espanya per les sancions “desproporcionades” del model 720

Comentaris (6)

Trending