El fons de reserva de jubilació s’ensorra encara més al tercer trimestre per la crisi a les borses

A 30 de setembre, la rendibilitat negativa acumulada durant tot el 2022 és del -10,79% i, per tant, les pèrdues s’enfilen molt més enllà dels 135 milions, sense comptar els ingressos per la branca de jubilació, que s’havien patit el juny

Rètol de la CASS a la façana de la seu de la parapública.
Rètol de la CASS a la façana de la seu de la parapública. Toni Solanelles

La situació als mercats internacionals segueix suposant un cop duríssim per al fons de reserva. De fet, lluny de millorar, l’evolució empitjora. Si al juny la rendibilitat negativa de les inversions fetes pels diferents gestors de la guardiola de les pensions era del 8,91%, els darrers tres mesos no han fet més que agreujat tot plegat. Les pèrdues ja són del 10,79%. És a dir, en nou mesos s’ha perdut més d’1 de cada deu euros estalviats.

No es pot negar que el 2022 està sent un any molt complicat a les borses. Més, fins i tot, que el 2020, el de la pandèmia. Llavors, el primer semestre pel fons ja va ser un desastre, però la finalització del confinament i l’esperança de la vacuna van reactivar els mercats i van permetre l’entitat no només recuperar les pèrdues d’aquells mesos sinó fins i tot que la xifra de diners gestionats s’incrementés. La tònica es va mantenir durant el 2021.

El rètol de la CASS a la façana del carrer Joan Maragall.

Relacionat

Patacada del fons de pensions de la CASS: perd 122 milions en sis mesos

En canvi, enguany, la situació ha canviat radicalment. La por a una nova crisi, la guerra a Ucraïna, la inflació i l’anunci de l’increment dels tipus d’interès estan sent una ‘tempesta perfecta’ pels mercats. I allà és on navega un fons de reserva que va perdent valor gairebé dia rere dia malgrat el mandat relativament conservador amb què han de treballar els gestors. Al juny els números ja impactaven.

Llavors, la rendibilitat era del -8,91%. Això suposava que el fons havia passat dels 1.585,7 milions amb què es va tancar el 2021 a 1.463,7. És a dir, 122 menys. I això comptant que des de la branca de jubilació se n’havien transferir en aquests sis mesos 12,9 provinent de l’excedent entre les pensions que s’han de pagar i les cotitzacions. En realitat, doncs, les pèrdues arribaven als 135,1 milions.

I la situació no ha millorat al llarg del tercer trimestre. Al contrari, ha anat a pitjor. Segons les dades a les quals ha tingut accés Altaveu, la rendibilitat negativa ja supera el 10%. Se situa en un -10,79%. Els mercats continuen convulsos i, per tant, el fons segueix perdent valor.

Fent un càlcul que potser no seria del tot exacte perquè no té en compte els diners que s’han anat rebent provinents de la branca de jubilació, aquest resultat podria suposar que les pèrdues del fons acumulades en aquest 2022 arribessin a 170 milions d’euros.

I un altre detall a tenir en compte. Els responsables dels fons sempre han defensat que la clau no és tan analitzar els resultats any rere any sinó que, a llarg termini, la rendibilitat del fons superi la xifra de la inflació acumulada a Andorra. I això, ara mateix, comença a no ser així. Si l’anàlisi es fa agafant els darrers 10 anys, hi ha una rendibilitat del 17% i un IPC del 14,20%. En canvi, si només s’agafen els darrers cinc anys, la primera dada cau a l’1,82%, quan la segona gairebé arriba al 12%.  

Comentaris (39)

Trending