Patacada del fons de pensions de la CASS: perd 122 milions en sis mesos

Des de l’1 de gener i fins al 30 de juny de 2022 la cartera d’actius financers del FRJ ha obtingut una rendibilitat negativa del 8,91% i la situació dels mercats fa que la situació sigui ja molt pitjor a la finalització del tercer trimestre

El rètol de la CASS a la façana del carrer Joan Maragall.
El rètol de la CASS a la façana del carrer Joan Maragall. Toni Solanelles

Si la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) hagués realitzat el 30 de juny totes les inversions financeres fetes pel Fons de reserva de jubilació (FRJ), el dipòsit que ha de garantir les pensions dels afiliats a la Seguretat Social andorrana hauria perdut pràcticament 122 milions d’euros. Una patacada de campionat. ¿I la situació pot anar a pitjor? Sí, pot anar a molt pitjor. De fet, els experts de la CASS tenen clar que els resultats que hi haurà a 30 de setembre seran ja alarmants. En un sol exercici es pot perdre tot el que s’ha guanyat en deu anys en relació amb la depreciació per la inflació.

Una vegada els resultats del primer semestre del 2022 han estat enviats a Govern i al Consell General, i després que l’Altaveu en reclamés la publicació prevista inicialment per a principi de mes, finalment el FRJ ha publicat al seu lloc web els resultats del segon semestre d’aquest exercici. I les xifres són depriments. Hores d’ara ja és pràcticament impossible al mandat legal que demana que el fons obtingui un rendiment equivalent a l’increment del cost de la vida al Principat.

WhatsApp Image 2022 10 07 at 19.25.04

I és que des de l’1 de gener i fins al 30 de juny de 2022 la cartera d’actius financers del FRJ ha obtingut una rendibilitat negativa del 8,91% i la situació internacional dels mercats fa que la situació sigui ja molt pitjor a la finalització del tercer trimestre encara que no hi ha dades oficials. I caldrà veure com evolucionen els darrers tres mesos de l’any per saber com conclou l'exercici. D’altra banda, és clar que la inflació està hores d’ara desbocada. Tot plegat fa que aquest exercici, tenint en compte la depreciació de l’IPC, es pugui acabar perdent tot el que s’havia guanyat la darrera dècada.

La cartera d’inversions del Fons de reserva de jubilació a 30 de juny del 2022 ascendia a 1.463,7 milions d’euros quan a 31 de desembre passat estava situada en 1.569,2 milions d’euros. I, ep, en la situació que hi havia al terme dels primers sis mesos de l’exercici el fons de reserva havia rebut ja 12,9 milions d’euros de transferències de la CASS

El primer trimestre ja havia estat una declaració d’intencions negativa. L’esclat de la guerra a Ucraïna va fer anar els mercats de mal borràs. De gener a març el fons ja va perdre 52,97 milions d’euros. En puresa, els hauria perdut si hauria realitzat tota la inversió. El segon trimestre encara ha estat pitjor, i segons que es desprèn de l’informe publicat aquest divendres, d’abril a juny cal afegir 68, 8 milions d’euros més en el capítol de pèrdues. L’acumulat, fa por. I serà pitjor a 30 de juny. No hi ha xifres tancades formalment, però sí unes projeccions negres.

La cartera d’inversions del Fons de reserva de jubilació a 30 de juny del 2022 ascendia a 1.463,7 milions d’euros quan a 31 de desembre passat estava situada en 1.569,2 milions d’euros. I, ep, en la situació que hi havia al terme dels primers sis mesos de l’exercici el fons de reserva havia rebut ja 12,9 milions d’euros de transferències de la CASS, corresponents a excedents generats per la branca de jubilació durant aquest període.

La volatilitat i turbulències hagudes en els mercats internacionals expliquen en gran mesura el resultat tant dolent que presenta el fons. De fet, segons que s’especifica en l’informe, el rendiment obtingut els primers sis mesos de l’any -aquell pràcticament -9%-  és similar a l’obtingut durant el primer semestre del 2022 per d’altres fons de pensions internacionals i fons d’inversió amb perfil de risc i distribució d’actius. Dins de la CASS, però, hi comença a haver veus crítiques sobre la gestió que es fa del fons i sobre l’expertesa dels qui el dirigeixen.

La cartera s'inverteix a nivell global a través d’inversions majoritàriament cotitzades en els mercats financers internacionals. En compliment dels criteris generals d’inversió de la Llei 6/2015, la cartera està formada principalment per actius monetaris i actius de renda variable i de renda fixa directes (bons, accions,...) que cotitzen en mercats reglamentats, així com per organismes d’inversió col·lectiva. A 30 de juny del 2022 un 36,8% de la cartera està invertida a través d’organismes d’inversió col·lectiva.

Captura de pantalla 2022 10 07 a las 19.34.35

Tot i que el mandat legal que es dona per a la gestió del fons és força conservador, dels gairebé 122 milions que s’han perdut, més de 80 corresponen a les inversions en renda variable. I és que en el termini indicat, la renda variable s’ha depreciat prop d’un 20% i segons quins productes en concret han superat fins i tot aquest percentatge. Els valors monetaris han experimentat una pèrdua en xifres absolutes de 23 milions i la renda fixa, de poca més de 16 milions.

Etiquetes

Comentaris (62)

Trending