FEDA demana poder apujar tarifes un 4,2% (l’IPC) i així entén que tornaria a tenir beneficis

La companyia treballa amb la hipòtesi de poder aplicar la dada de la inflació en el cost de venda de l’electricitat, sumada a una moderació del que paga per l’energia importada, fet que li permetria tancar el 2024 amb 7,7 milions de resultat positiu

Rètol a les oficines de FEDA.
Rètol a les oficines de FEDA.

FEDA preveu que el 2024 sigui l’any de la seva recuperació. L’exercici en el qual recuperarà els números verds. En concret, estima que obtindrà un benefici net de 7,7 milions d’euros. Això sí, sempre amb una expectativa que Govern permetrà que les tarifes elèctriques es tornin a incrementar. En aquest cas, es demana un 4,2%, xifra amb què es preveu que es tanqui la inflació d’aquest 2023. I, també, comptant que es mantindrà la moderació del preu de l’energia que es compra a l’estranger.

Així es reflecteix en el pressupost que FEDA ha enviat al Consell General, document al qual ha tingut accés Altaveu. Com explica la mateixa societat pública, els comptes s’han fet amb vàries hipòtesis de treball, una de les quals és que Govern permetrà aplicar l’evolució de la inflació al cost que paguen els clients. Així, es demana que al preu actual de l’electricitat s’incrementi en un 4,2%.

Per altra banda, també hi influeix la previsió d’un augment del consum elèctric. Es calcula que el 2024 els clients andorrans gastaran 606 gigawatts/hora, en comparació als 582 que s’havien anotat per a l’any en curs, xifra que acabarà sent menor: uns 567. I això en un context on el Principat continua sent extremadament depenent de les importacions d’energia, ja que a l’espera de grans projectes en marxa com el parc eòlic del Maià, la producció pròpia encara assolirà tot just el 19% d’aquest consum.

FEDA espera incrementar els ingressos fins a 103,2 milions si li deixen aplicar la inflació del 2023 a les tarifes i, a la vegada, pagar menys per l’energia important: tot just 62,36 milions

Amb aquestes xifres a la mà, FEDA consigna un pressupost on les operacions comercials (i principalment la venda d’electricitat als clients), enfilarien els seus ingressos per sobre dels 100 milions d’euros. Fins a 103,217, xifra rècord i que suposa un 8,6% més del que es va preveure en el pressupost per al 2023. En gran part, lògicament, això seria possible si s’aplica l’increment de tarifes abans comentat.

Un altre factor, però, serà clau per saber si aquestes estimacions es compleixen o no: com es comportin els mercats internacionals de l’energia. FEDA adverteix en el document que són molt volàtils, però expressa certa confiança en el fet que les turbulències viscudes a finals del 2021 i sobretot al llarg del 2022 s’han calmat. I això es traduiria en un preu de compra de l’electricitat a l’exterior menor, en un 12%. Així, s’espera que la despesa en aquest capítol es quedi en 62,36 milions, en comparació als 67,2 previstos per aquest 2023. D’aquesta forma, hi hauria un estalvi del 7,2%.

Cert que altres despeses, com ara les de personal, creixerien (+12,4%), però la combinació d’aquests dos factors (més ingressos de clients i menys cost de l’energia importada), permetria redreçar el rumb econòmic de la parapública després de les pèrdues del 2021 (més de cinc milions) i del 2022 (més de 20). Es calcula un benefici net de 7,7 milions, després de pagar 885.492,46 euros en impostos.

Comentaris (17)

Trending