Els cònsols insisteixen que Govern deu als comuns diners de les transferències del 2017

Els mandataris parroquials no comparteixen el criteri esgrimit per Eric Jover i adverteixen que seguiran reclamant els diners, tot posant en relleu que tenen l’aval dels seus antecessors i dels interventors de les corporacions

Una de les darreres reunions de cònsols, en aquest cas celebrada a Encamp.
Una de les darreres reunions de cònsols, en aquest cas celebrada a Encamp.

S’apropa un enfrontament entre ministre de Finances i comuns? Doncs no es pot pas descartar, perquè els cònsols tenen clar que el Govern manté encara un deute amb les corporacions parroquials a compte de les transferències de l’any 2017. Diferents mandataris han deixat clar que no comparteixen, ni de lluny, el criteri argumentat per Eric Jover per assegurar que amb els diners pagats el gener del 2019 ja es va fer les paus. Al contrari, insisteixen en el fet que se’ls ha d’abonar, en global, uns set milions més.

Els cònsols consultats per Altaveu no han amagat que les afirmacions que Jover va fer dijous al Consell General, a preguntes del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, han generat certa sorpresa. De fet, han recordat que la discussió no ve pas d’ara sinó que ja es va posar sobre la taula durant la passada legislatura, quan Jordi Cinca comandava Finances, i el anteriors mandats. “Hi ha cartes d’abans i d’ara”, ha indicat l’escaldenca Rosa Gili.

Jover, al costat d'altres membres del Govern abans d'iniciar la sessió.

Relacionat

Jover nega que el Govern degui als comuns diners de les transferències dels 2017

La seva homòloga a la capital, Conxita Marsol, explica que “és una demanda que fa temps que tenim sobre la taula” però remarca que “nosaltres ens atenim a la llei”. La mandatària d’Andorra la Vella no amaga que no comparteix la interpretació feta per Jover. “Jo la veig diferent. I tots els cònsols, antics i actuals, i els interventors, també”, afirma. I, avisa, “si ens toca, ho defensarem”.

Des de Sant Julià, Josep Majoral defensa la mateixa idea: “hi ha un deute”. Per això, espera que en la reunió de cònsols prevista per dimarts -per cert, amb compareixença telemàtica del titular de Finances-, s’abordarà el tema. “Sigui quina sigui l’acció, ha de ser conjunta amb els set comuns”, comenta.

Fonts consultades han apuntat que, vista la diferència de criteris, s’ha procedit a demanar un informe jurídic. El que s’indiqui allà serà clau per decidir els pròxims passos dels comuns. Tot i això, Marsol i altres cònsols insisteixen en el fet que, per ara, ells confien en la seva interpretació, una postura que, recorda, no va ser pas posada en qüestió per Cinca.

Una de les darreres reunions de cònsols, en aquest cas celebrada a Encamp.

Relacionat

Govern deu encara als comuns part de les transferències del 2017

Per ara, quan se’ls pregunta sobre què es faria en cas d’un enroc de posicions,  els mandataris comunals es mostren prudents. De moment, no pensen en la carta judicial. “Penso que no serà necessari. Crec que som capaços de seure i parlar-ho. Convé fer-ho sense anar a la Batllia”, apunta Marsol.

Des d’Escaldes, Gili també avança que “els continuem reclamant”, ja que “és un tema de legalitat; si hi tenim dret, ens els han de donar”. De fet, recorda que “són diners que corresponen, per part meva, als escaldencs”. A més, posa en dubte que la interpretació esgrimida per Jover: “no pot ser que els set comuns li estiguin recriminant si és el que s’ha fet sempre; som tots els de l’anterior legislatura i els de l’actual fent un front conjunt”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending