Un bon juliol permet el fons de reserva recuperar les pèrdues del 2022 i assolir al màxim històric

La cartera se situava a 31 de juliol amb un valor que frega els 1.600 milions d’euros, després de set mesos amb una rendibilitat propera al 6%, que ha ajudat a superar la patacada viscuda l’any passat

Una imatge de la façana de la CASS.
Una imatge de la façana de la CASS. Toni Solanelles

El fons de reserva de jubilació ha confirmat al juliol la recuperació apuntada ja des d’inicis d’any. De fet, el resultat d’aquest darrer mes ha permès que la guardiola de les pensions iguali i, fins i tot, superi la xifra rècord amb la qual va tancar el 2021. D’aquesta forma, s’ha refet de la patacada soferta durant el 2022 quan la situació als mercats a causa de la guerra a Ucraïna va generar importants pèrdues en els recursos gestionats per l’entitat.

La situació, però, s’ha anat reconduint enguany. I això es deixa notar en els resultats del fons. Fins al juliol, la rendibilitat dels actius gestionats s’ha enfilat fins a fregar el 6%. En concret, un 5,96%. És a dir, gairebé un punt per sobre de la del primer semestre. El darrer mes, doncs, ha estat força positiu.

I això ha acabat permetent el fons recuperar la patacada del 2022. Si el 2021 es va tancar amb 1.585,5 milions d’euros gestionats i el passat 31 de desembre la xifra havia caigut a 1.472,50 -ras i curt, 113 en pèrdues i això comptant els excedents de la branca jubilació que es van traspassar des de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS)-, en aquests set mesos la xifra ha anat creixent a poc a poc. I ja frega els 1.600 milions.

En concret, se situa en 1.596,92 milions d’euros. La més elevada de la història. Això suposa que, entre la rendibilitat dels actius i els excedents de la branca vellesa ja rebuts, el fons ha crescut en 124,42 milions. En aquest sentit, els responsables de l’entitat expliquen que la política de pujada de tipus d’interès tant del Banc Central Europeu com de la Reserva Federal ha acabat afavorint la renda fixa, amb rendibilitat del 2,79% mentre que la variable també acumula bones evolucions: de l’1,92% el juliol i de fins a un 17,50% en tot l’exercici.

A banda, es remarca que la rendibilitat acumulada pel fons en els darrers anys compleix l’objectiu clau dels seus rectors: superar la inflació. Així, mentre l’IPC acumulat des del 31 de desembre del 2012 és del 17,62%, el que ha crescut la guardiola de les pensions és més del 26%.

Comentaris (17)

Trending