Es crearà una tercera Batllia d’instrucció especialitzada

El Govern accepta pressupostar un terç de les places sol·licitades pel Consell Superior de la Justícia, que a principi d’any posarà en marxa concursos per batlles i fiscals

Maria Àngels Moreno, durant la seva renovació del càrrec de batlle, poc abans que agafés l'excedència.
Maria Àngels Moreno, durant la seva renovació del càrrec de batlle, poc abans que agafés l'excedència. Toni Solanelles
La primera instància judicial del país disposarà en un termini de temps relativament curt d’una tercera Batllia d’instrucció especialitzada. Així ho ha assegurat el ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, tot explicant les peticions, les demandes de necessitats que hauria fet el Consell Superior de la Justícia. L’executiu preveu incloure en el pressupost per al 2020 la contractació d’una dotzena de persones, entre les quals les necessàries per crear l’esmentada nova oficina judicial.

Actualment, hi ha dues batllies especialitzades en delictes econòmics i crim organitzat, que puntualment han rebut el reforç d’un tercer batlle. Ara es crearà formalment la tercera oficina alhora que la segona també caldrà reorganitzar-la vist que la presidència de la primera instància judicial ha decidit substituir la batlle Maria Àngels Moreno per la jutgessa Stéphanie Garcia, un canvi que s’emmarca en l’enrariment que viu el món judicial. Moreno té demandada la cúpula judicial davant el plenari del Tribunal Superior per no haver acceptat la seva candidatura en cap dels dos concursos en què recentment es va presentar.

Justament, en el marc de la jura de la renovació de dos jutges -la citada Moreno i Manel Santolària-, Rossell i el president de la cúpula judicial, Enric Casadevall, han parlat de les necessitats d’una administració de Justícia que espera rebre el març de l’any que ve la nova seu judicial, a la qual posteriorment caldrà fer el trasllat amb tot l’enrenou i temps que això suposarà. Casadevall ha reconegut que hi ha moltes necessitats tant de personal com de recursos econòmics i que és un moment que cal dotar la Justícia de més mitjans.

Cal que “Govern doni un impuls” quant a recursos a la Justícia, ha afirmat el president del poder judicial tot deixant clar que “la nostra obligació és demanar” i després, en l’elaboració del pressupost, l’executiu ha de prioritzar en funció de les necessitats dels diferents departaments. Casadevall ha parlat d’una petició d’entre 8-10 persones de diferents nivells professionals. El ministre de Justícia, però, ha revelat que la demanda del Consell Superior suposava ampliar la nòmina de personal en una trentena o més de persones.

Josep Maria Rossell ha exposat que es mirarà de donar resposta a entre 10 i 12 nous llocs de treball en el pressupost per al 2020, i que el que s’està recalcant és la necessitat d’accelerar el procés de digitalització de tots els procediments atès que, d’aquesta manera, es podran simplificar certs aspectes del funcionament de l’administració de Justícia i, en conseqüència, també hi haurà llocs de treball que probablement podran estalviar-se.

Casadevall ha explicat que entre gener i febrer es convocaran edictes per a noves places de batlles i fiscals. Alhora, també ha assegurat que la intenció del Consell Superior de la Justícia és incorporar un responsable de recursos humans que gestioni tot el personal de l’administració de Justícia. El president de la cúpula judicial s’ha referit molt fredament a la renúncia de la secretària general de la institució i agafant-se al fet que “és molt recent” ha garantit que encara no hi ha elegit un substitut. Es tracta d’un càrrec de confiança que pot triar formalment el president de manera gairebé lliure.

 

Comentaris

Trending