Els comuns gasten anualment 2,4 milions de litres de gasoli

És el càlcul realitzat per l’empresa Silvagrina per analitzar el potencial aprofitament de la biomassa dels boscos parroquials i s’indica que Encamp és la corporació amb una despesa més important

El comú d'Encamp és el que més despesa en gasoli fa anualment.
El comú d'Encamp és el que més despesa en gasoli fa anualment.

Els set comuns del país gasten anualment 2,4 milions de litres de gasoli. Aquest és el càlcul que s’ha fet en el marc dels treballs per comprovar el potencial de la biomassa dels boscos i si aquest es pot aprofitar als edificis de les corporacions. Segons les dades, la parròquia que més despesa en combustible té és Encamp i la que menys, Andorra la Vella.

Així es desprèn de l’informe realitzat per l’empresa Silvagrina a petició de tots els cònsols i que va ser presentat ara fa uns dies en la trobada entre tots els mandataris comunals. Un dels punts claus del treball era determinar quin consum energètic tenien les diferents corporacions al llarg de l’any. A partir d’aquí, es podia saber fins a quin punt la biomassa dels boscos era capaç d’assumir-ne una part i quin estalvi suposaria.

Estelles que es podrien aprofitar si s'aposta per la biomassa.

Relacionat

Els comuns analitzaran si poden impulsar un projecte conjunt per aprofitar la biomassa dels boscos

L’empresa contractada va utilitzar dades pròpies i també altres proporcionades pels mateixos comuns per fer aquesta part de l’informe. I, en global, s’estima que els edificis de les diferents corporacions tenen una despesa de 24,12 milions de quilowatts/hora anualment, el que es tradueix en 2.411.962 litres de gasoli en cada exercici.

Per comuns, el que més despesa té és Encamp, tot i que, en aquest cas s’han de tenir en compte els dos nuclis de la parròquia. El gasoli emprat ascendeix a 947.103 litres, dels quals 381.748 corresponen al Pas de la Casa.

En segona posició es troba Ordino, amb 496.199. És a dir, deu vegades més, aproximadament, que el que utilitza Andorra la Vella, la corporació que més estalvia en aquest àmbit. Tot just utilitza, segons les seves pròpies dades del 2019, 50.400 litres. Per la seva banda, la Massana en necessita 104.579.

Dos altres comuns tenen una despesa més o menys similar. Així, Escaldes-Engordany usa 318.093 litres; i Canillo, 315.588. Per últim, Sant Julià en necessita tot just 180.000.

Silvagrina va fer el càlcul per saber a què equivaldria aquest consum si, en lloc de gasoli, es fes el salt a la biomassa. S’estima que això suposaria 6.891 tones d’estelles. En aquest sentit, l’informe apunta que el potencial de producció dels boscos comunals ascendeix a 2.953 tones. Per tant, es podria assumir des dels mateixos comuns un 43% del consum anual.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending