Andorra la Vella ‘planta’ el seu ‘arbre de vent’ a Santa Coloma

Finalment el giny que ha de generar energia eòlica i que forma part del projecte guanyador de la segona edició dels pressupostos participatius s’està instal·lant a l’avinguda d’Enclar

L'arbre s'ha col·locat a l'avinguda d'Enclar de Santa Coloma.
L'arbre s'ha col·locat a l'avinguda d'Enclar de Santa Coloma. Toni Solanelles

L’'arbre de vent’ d’Andorra la Vella ja treu el nas. I una mica hi tot. Finalment, la capital ha ‘plantat’ el giny a l’avinguda d’Enclar, just a tocar del carrer de les Escoles i al costat de les instal·lacions de PrinciEsport, a Santa Coloma. La instal·lació ja es deixa veure en tota la seva efervescència. La construcció de giny, metàl·lic i que ha de generar energia eòlica que en aquest cas serà aprofitada per FEDA, ja està força avançada.

Després de plantar l’estructura es van muntant les altres peces fins a convertir l’aparell en una mena d’arbre. En principi i si no hi ha canvis -si no hi ha canvis perquè a l’inici l’arbre d’Andorra la Vella havia d’anar en les immediacions de la plaça de la Rotonda tot i que segons el conveni subscrit el novembre amb les distribuïdores energètiques del país cada companyia podia triar finalment l’emplaçament- són quatre els ginys que s’instal·laran al país.

Un dels ginys de la mateixa empresa que els haurà de subministrar a Andorra.

Relacionat

La plaça de la Rotonda acollirà l’Arbre de Vent d’Andorra la Vella

A banda de la capital, també n’hi hauria d’haver a Canillo, Ordino i Sant Julià. Formen part de la proposta vencedora de la segona edició dels pressupostos participatius. Si no hi ha desviació pressupostària, tot plegat hauria de tenir un cost de 344.000 euros. Inicialment, els arbres haurien d’haver estat totalment plantats al mes de febrer. Però amb el retard que portaven i després l’esclat de la pandèmia del coronavirus tot s’hauria anat dilatant. Molt més del previst, però ja en un símbol, gairebé, dels projectes ‘participatius’.

Els aerogeneradors de 5400 watts de potència cadascun, tenen unes dimensions de pràcticament deu metres d’alt i vuit metres de radi. Són de la casa New World Wind. Estan compostos de 36 petits aerogeneradors d’eix vertical de tipus Savonius. L’energia generada serà abocada a la xarxa als punts de connexió acordats amb cada companyia subministradora. FEDA, Nord Andorrà i la Mútua Elèctrica de Sant Julià en els casos que concerneix el projecte.

IMG 2370
El giny s'està acabant de muntar a tocar del carrer de les Escoles, a Santa Coloma. | toni solanelles

 

Comentaris

Trending