El gerent de la CEA nega que endurir el reagrupament dificulti més la recerca de treballadors

Entén que les persones que busquen ara les empreses “són joves, extracomunitaris i encara sense família feta” i admet que algun cas pot haver-hi, però que cal fer “el sacrifici” per garantir l’actual baix nivell d’exclusió social

El president i el director gerent de la CEA, Gerard Cadena i Iago Andreu en una roda de premsa.
El president i el director gerent de la CEA, Gerard Cadena i Iago Andreu en una roda de premsa. CEA

El gerent de la Confederació Empresarial (CEA), Iago Andreu, considera que, a diferència de l’opinió expressada per alguns partits de l’oposició, l’enduriment dels requisits perquè els residents puguin reagrupar la seva família a Andorra no ha de suposar una dificultat afegida a l’hora de contractar treballadors. Admet que es pot donar algun cas, però entén que és una “renúncia” que cal assumir per garantir que al Principat es mantenen uns nivells d’exclusió social baixos.

En declaracions a Altaveu, Andreu ha volgut recordar que des de la patronal “sempre hem estat partidaris que hi hagi aquest llindar per reagrupar”, argumentant que cal mantenir “la cohesió social”. És a dir, que “qui visqui a Andorra tingui els mitjans per poder-ho fer”. En cas contrari, alerta, “es fomentaria la precarietat i l’exclusió social i es generaria més despesa social”. Al final, avisa, “tocaria pagar-ho amb impostos i es faria mal a l’economia”.

Exterior del Servei d'Immigració.

Relacionat

Interior endureix les condicions del reagrupament familiar per fixar mecanismes de protecció

Per tant, “que hi hagi un llindar em sembla bé”. I que “en un context de pujada de cost de la vida i salaris, també es faci” és, al seu entendre, “comprensible”. Es reconeix, però, que queda el dubte de si el que s’ha fixat “és el correcte”, ja que “no es va passar pel Consell Econòmic i Social i no se’ns van explicar els criteris”.

Andreu entén que no ha de suposar un gran daltabaix a l’hora de trobar treballadors. “El ‘target’ de persones que ara venen, que busquen les empreses, són més aviat joves, extracomunitaris, que no tenen al cap el reagrupament perquè no tenen encara una família”, ha indicat. Reconeix que “potser robem algun cas d’una persona que, vist que no pot fer-ho, no ve”, però considera que han de ser minoritaris. “I de la mateixa manera que quan considerem que cal aquest llindar, si això implica que en un cas concret no es pot contractar algú, és una renúncia, un sacrifici que s’ha de fer perquè al final la bondat de la mesura és que al final puguem tenir un dels nivells d’exclusió social més baixos d’Europa”, ha argumentat.

Etiquetes

Comentaris (23)

Trending