Andorra Telecom nega que faci “competència deslleial” a les empreses de tecnologia

La companyia, que s’ha presentat en els darrers tres anys a nou concursos públics, dels quals ha guanyat cinc més un lot d’un sisè, assegura que en cap cas s’han fet ofertes sota cost ni s’ha aprofitat de la seva posició de monopoli

Comentaris

Les oficines d'Andorra Telecom.
Les oficines d'Andorra Telecom. Altaveu

Andorra Telecom s’ha presentat en els darrers tres anys a un total de nou concursos públics, dels quals va guanyar-ne sis, un dels quals de forma parcial. Des de la companyia es justifica que optar a aquestes licitacions entra dins del seu àmbit d’actuació, tot i les crítiques rebudes per empreses privades del sector, que hi veuen “competència deslleial”. També s’assegura que, en cap cas, “s’ha presentat mai una oferta sota preu de cost” ni s’ha aprofitat la seva posició per fer propostes més favorables.

Així s’afirma en les respostes que el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, ha fet arribar al conseller socialdemòcrata Jordi Font, que va formular diverses preguntes després de les queixes formulades des d’algunes empreses del sector de la tecnologia que havien vist com Andorra Telecom s’emportava licitacions a les quals elles també havien optat. Això havia generat un important malestar i s’alertava que s’estava ofegant un important teixit productiu.

Una imatge de l'edifici Nexus d'Andorra Telecom, a Santa Coloma.

Relacionat

El sector privat de la tecnologia treu foc pels queixals amb Andorra Telecom

La companyia, però, ha justificat aquesta forma d’actuar. De fet, admet que, en els darrers tres anys, s’ha presentat a fins a nou concurs: 3 el 2018, 4 el 2019 i 2 més aquest mateix exercici. “Es tracta de licitacions de caràcter públic d’entitats públiques i parapúbliques tots ells publicats en el seu degut moment al BOPA”, expliquen. D’aquests, en sis va resultar guanyadora, tot i que en un d’ells de forma parcial, aconseguint un dels lots. “Els serveis adjudicats a Andorra Telecom fan referència a serveis de seguretat, com ara tests d’intrusió a la xarxa, tallafocs, auditories de seguretat dels sistemes d’informació, en 5 ocasions, i al desplegament d’una xarxa d’accés a Internet via wifi en una ocasió”, ha apuntat Torres en la resposta.

La societat defensa que els seus estatuts li permeten participar en les licitacions i que ho fa sempre amb ofertes que poden ser "replicades per qualsevol competidor eficient" i en cap cas per sota del preu de cost

Torres recorda que els estatuts d’Andorra Telecom li atorguen “dos tipus d’activitat clarament diferenciades”. Una, la prestació en exclusiva del servei públic universal de telecomunicacions al país. L’altra, “el desenvolupament d’activitats associades a les comunicacions electròniques” fora d’aquest monopoli. En aquest cas, la companyia hi pot actuar “sense caràcter d’exclusiva, en règim de lliure concurrència” tant al Principat com a l’estranger. I és en aquest marc on es troba la participació en aquests concursos amb la voluntat “d’oferir solucions complementàries dels serveis de comunicació electrònica que poden contribuir a afavorir la competitivitat digital de les nostres empreses i institucions, el foment, conscienciació i adopció de les millors pràctiques en seguretat digital, i en especial oferir solucions en aquells àmbits poc o gens desenvolupats al país”.

El ministre afirma que sempre es fa fomentant “una concurrència saludable” per “ajudar en l’evolució i el creixement del sector”. S’assegura que sempre es busquen “sinèrgies amb el teixit empresarial andorrà”. També indica que les propostes presentades tenen característiques que “han de poder ser replicades per qualsevol competidor eficient i responsable” amb condicions econòmiques que garanteixin “un marge comercial adequat i en línia amb les pràctiques del sector” sense que, en cap cas, suposin “una concurrència deslleial”. Torres remarca que “Andorra Telecom en cap cas ha presentat mai una oferta sota preu de cost, ni tampoc ha tret profit de la prestació de serveis en exclusiva (primer tipus d’activitat) per abaratir la cotització de preu d’activitats prestades en règim de lliure concurrència (segon tipus)”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending