El sector privat de la tecnologia treu foc pels queixals amb Andorra Telecom

Les empreses consideren que l’operadora monopolística de les telecomunicacions està fent competència deslleial rebentant preus i deixant-los de fet fora de qualsevol concurs públic

Una imatge de l'edifici Nexus d'Andorra Telecom, a Santa Coloma.
Una imatge de l'edifici Nexus d'Andorra Telecom, a Santa Coloma. andorra telecom

El sector privat de la tecnologia està revolucionat. Molt. Hi ha molt malestar amb el que es considera una competència deslleial perpetrada per Andorra Telecom tot i que es considera que, especialment l’administració central, no només ho toleraria sinó que li aniria bé atès que és a partir dels resultats de l’operadora de les telecomunicacions que l’Estat està tapant molts forats financers.

Els empresaris del sector tecnològic han expressat en diferents fòrums el seu evident malestar. De fet, alguns d’ells fins i tot han contactat directament amb el cap de Govern, Xavier Espot, per fer-li saber el malestar que hi ha. Més encara, aquests empresaris deixen constància de tres coses: d’una Andorra Telecom genera facturació, en part, gràcies a aquestes empreses privades; de l’altra, s’està ofegant tot un teixit productiu molt important; i encara finalment, que una empresa monopolística i controlada per l’Estat imposi el seu monopoli més enllà d’allò que li és estrictament preceptiu no és un reclam gaire eficient en la voluntat que el Principat esdevingui pol d’atracció d’empreses tecnològiques de nivell.

Hi ha algunes empreses privades que sospiten que hi ha corrupteles en alguns àmbits funcionarials que blindarien els concursos impedint de fet la concurrència: “Combatre contra un monopoli és missió impossible”

 El sector de la tecnologia al Principat considera que és impossible combatre contra Andorra Telecom, disposada a presentar-se a tants concursos públics com pugui i a rebentar preus a tort i a dret, segons les fonts consultades. Un dels darrers casos seria el concurs promogut pel SAAS en relació amb la xarxa Wifi de l’hospital. Segons les fonts consultades, Andorra Telecom hauria presentat una proposta que era la meitat de cara o la meitat de barata que l’altra oferta més propera.

I el de la Wifi de l’hospital no seria l’únic concurs ni del SAAS ni d’alguna altra administració, també en l’òrbita comunal, en què s’hauria presentat Andorra Telecom. Els empresaris estan analitzant la situació i no descarten fer alguna acció judicial si algunes sospites que tenen poden arribar a convertir-se en indicis de delicte. Més enllà dels vasos comunicants entre administracions, les empreses privades sospiten que hi ha corrupteles en alguns àmbits funcionarials que blindarien alguns dels concursos. “Combatre contra un monopoli és missió impossible”, afirmen les fonts.

Pregunta del PS

En tot cas, el malestar ha arribat al Consell General. El parlamentari socialdemòcrata Jordi Font, instant els mecanismes legals corresponents i tenint en compte que Andorra Telecom s’ha presentat, l’any 2019, a concursos públics i d’entitats parapúbliques, s’ha interessat per saber quin ha estat el nombre d’intervencions i serveis realitzats per Andorra Telecom amb concurrència pública en empreses públiques i privades i per sector d’activitat en els darrers 4 anys i quin és el pla de negoci que Andorra Telecom ha establert per dedicar-se a aquesta opció concursal.

Comentaris (11)

Trending