Andbus posa en marxa un procés d’acomiadament que pot afectar una tercera part de la plantilla

Les restriccions de mobilitat als països veïns i la caiguda previsible de desplaçaments turístics cap al Principat està causant moltes dificultats en molts sectors, i el del transport de viatgers n’és un

Diversos dels vehicles d'Andbus estacionats en la seu de la companyia, a la zona de la Borda Nova d'Andorra la Vella.
Diversos dels vehicles d'Andbus estacionats en la seu de la companyia, a la zona de la Borda Nova d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

La societat Novatel, que comercialment es coneix més d’un temps ençà com a Andbus, està immersa en un procés de negociació en el marc d’un procediment d’acomiadament col·lectiu que pot comportar la sortida de la companyia de prop d’un terç de la plantilla. Empresa i comitè de representants dels treballadors estan en converses i durant els primers dies de desembre hi hauria d’haver una resolució del ‘conflicte’ laboral.

Tot deriva de l’impacte que està tenint la crisi sanitària i les restriccions que aquesta ha obligat a adoptar. Les limitacions de mobilitat imposades pels països veïns i la caiguda en picat del trasllats turístics internacionals augura un molt mal futur per al conjunt del sector del transport de viatgers. De fet, Andbus no és pas l’única companyia que està immersa en una situació complicada. Però potser sí que en tenir una plantilla més voluminosa i en haver constituït un comitè d’empresa està fent tot un seguit de passos que en altres casos no s’estan fent.

Nadal-Julià, per exemple, ja va optar durant l’esclat de la pandèmia de no renovar diversos contractes, en una decisió que ha comportat que alguns dels acomiadats, pels motius que escaigui, hagin iniciat accions legals. També la Cooperativa, per fer referència a les tres companyies més grans del país en l’actualitat, es planteja diverses sortides pels mateixos motius: la davallada de feina i, conseqüentment, de facturació.

Les fonts consultades han explicat que en el cas de Novatel, d’Andbus, el procediment d’acomiadament col·lectiu endegat per raons objectives se sustenta en una davallada de la facturació del 49% durant el primer tram de la pandèmia. Però les previsions indiquen que aquest percentatge de caiguda se situarà a l’entorn del 75%

Les fonts consultades han explicat que en el cas de Novatel, d’Andbus, el procediment d’acomiadament col·lectiu endegat per raons objectives se sustenta en una davallada de la facturació del 49% durant el primer tram de la pandèmia. Però les previsions indiquen que aquest percentatge de caiguda se situarà a l’entorn del 75% degut a les moltes contractacions que cauran durant el període hivernal. I això ha obligat la companyia a posar sobre la taula la necessitat d’acomiadar personal.

En concret, es planteja la sortida de 27 de les 89 persones que en l’actualitat configuren el planter de professionals de la companyia. En concret, es planteja acomiadar quatre dels setze integrants de la línia de direcció; cinc dels onze components de l’equip d’administració i divuit dels seixanta-dos xofers que hi ha en plantilla. Les persones concretes no estan designades. Hi ha un barem que portaria a posar nom i cognom a les baixes.

S’ha obert un procés de trenta dies, que portarà fins als primers dies de desembre, per adoptar una decisió. Ja s’han fet uns primers contactes entre la direcció de l’empresa i el comitè de personal. Hi hauria una possibilitat d’una rebaixa salarial notable que hauria d’afectar tot el personal per evitar l’acomiadament col·lectiu.

Una vista general de l'Estació Nacional de Busos amb diversos vehicles estacionats en les seves immediacions.

Relacionat

L’absència d’enllaços internacionals deixa el sector del transport de viatgers en una situació límit

Les altres propostes han d’arribar d’una banda o l’altra. Segons les fonts, el comitè d’empresa ha fet una consulta, un sondeig entre el personal, per veure quina de les opcions es veu millor i, de moment, no hi hauria un escenari clar, amb la qual cosa es planteja dur a terme en els propers dies una votació anònima i secreta per saber quina posició ha de defensar el comitè davant l’empresa.

Comentaris (22)

Trending