L’absència d’enllaços internacionals deixa el sector del transport de viatgers en una situació límit

Molts dels contractes definits, com a mínim, no seran renovats davant la caiguda en picat del volum de feina que es preveu per aquest hivern i que ja s’ha començat a notar

Una vista general de l'Estació Nacional de Busos amb diversos vehicles estacionats en les seves immediacions.
Una vista general de l'Estació Nacional de Busos amb diversos vehicles estacionats en les seves immediacions. Toni Solanelles

El sector del transport de viatgers és un dels que, ara per ara, més tocats estan derivat de la crisi econòmica associada a la pandèmia. L’absència d’enllaços internacionals que es preveu per aquest hivern farà que com a mínim molts dels contractes definits no siguin renovats. I fins i tot contractes indefinits també perillen. L’allargament dels ERTOs més enllà del 31 de desembre pot parar una mica el cop però ni tan sols així.

Les diverses fonts consultades han assegurat que les companyies no preveuen aquest hivern el que es denomina com a transfers, que són els viatges que es fan contractats pels operadors turístics per anar a cercar, ja sia a Tolosa, a Lleida, a Barcelona o altres ciutats foranes normalment amb aeroport, els grans grups de turistes que arriben de lluny. Anglesos, russos, israelians amb prou feina s’esperen aquesta temporada hivernal.

Els transfers tenen un alt rendiment econòmic (poden arribar a deixar uns 900 euros nets per viatge) i porten associada molta més feina, perquè no és ja el trasllat fins al Principat des de Lleida, Tolosa o Barcelona fins a Andorra, també és el moviment que després generen a l’interior del país una vegada aquests grups hi fan estada

Aquestes feines són les que alimenten en gran mesura l’activitat empresarial a l’hivern. Tenen un alt rendiment econòmic (poden arribar a deixar uns 900 euros nets per viatge) i porten associada molta més feina, perquè no és ja el trasllat fins al Principat des de Lleida, Tolosa o Barcelona fins a Andorra, també és el moviment que després generen a l’interior del país una vegada aquests grups hi fan estada. Aquesta activitat es dóna per absent aquest hivern i això és un cop molt notable per al sector.

Les companyies hauran de fer amb el que genera l’activitat local que, a més a més, està condicionada també per la pandèmia i allò que el ministeri de Salut autoritzi a fer. En aquest sentit, per exemple, no està gens clar que l’esquí escolar se celebri amb la normalitat i assiduïtat d’altres temporades. Tampoc no està descartat ni molt menys. A banda d’això queden les línies convencionals estatals, el transport escolar, els serveis comunals i poc més.

Les empreses del sector ja estan treballant per racionalitzar i dimensionar les plantilles, algunes d’elles proposant fins i tot retallades salarials als empleats durant un temps per poder aguantar el menyscapte d’ingressos. Hi ha professionals que temen que les companyies optin per desprendre’s d’aquells xofers, perquè especialment les baixes seran de conductors, que considerin conflictius pel que sigui i que al·legant motius econòmics ara puguin liquidar.

Comentaris (3)

Trending