Els Viladomat recorreran contra la declaració d'interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu

Comentaris

Els Viladomat recorreran contra la declaració d\'interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu
Els Viladomat recorreran contra la declaració d\'interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu

Els socis majoritaris de Saetde, la família Viladomat, impugnarà a títol particular la declaració d’interès nacional aprovada pel Govern de la plataforma esquiable de Soldeu. Els principals accionistes de la societat que gestiona les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig, aliades d’Ensisa sota el paraigua de Grandvalira, consideren que el projecte impulsar inicialment pel Grup Calbó no s’adequa als requisits establerts per la llei per considerar una iniciativa urbanística d’interès públic. Projectes culturals i educatius sí que es preveu que puguin encabir-se sota l’interès nacional. Però esportius, no.

Malgrat que una cita com la Copa del Món prevista per al 2019 puntualment acaba desviant visitants i esquiadors cap a la vessant encampadana del domini Grandvalira -una competició com aquella deixa durant un temps previ i posterior una zona de l’estació sense ús general perquè cal preparar-la per al certamen esportiu-, des de Saetde es tem que la dinamització de Soldeu que podria suposar la passarel·la acabaria convertint el poble canillenc en la principal entrada al domini. La facturació de Saetde, per tant, se n’acabaria ressentint des de molts punts de vista. I ho faria a partir d’una inversió que tindria el suport públic, un element amb el qual la societat encampadana pràcticament no compta en estar sota el control de la iniciativa privada.

Els Viladomat, segons fonts coneixedores dels moviments que estarien preparant els accionistes de Saetde, estan molt forts de les constants traves que troben per part de l’administració, sigui la que sigui. I lamentarien, en canvi, que en altres sectors o empreses del món de la neu la situació sigui ben diferent, amb constants ajuts i suports. En aquesta ocasió, i més enllà dels interessos empresarials i les raons de fons, els socis majoritaris de Saetde considerarien que hi ha clarament raonaments jurídics d’abast suficient per qüestionar el projecte. De fet, la plataforma esquiable està recollint un bon grapat de crítiques pels interessos particulars de diversa índole que amaga al darrere. 

Per actuar legalment contra la declaració d’interès nacional, els Viladomat, segons algunes fonts, es veuran fins i tot obligats a canviar d’advocats, a triar uns altres representants legals. No volen els accionistes de Saetde cap xoc d’interessos ni cap barreja estranya i, per tant, i més encara en se una iniciativa jurídica familiar, no societària, no estaran representats pel despatx Arqués. Aquest bufet jurídic dirigeix la representació legal de Saetde. I també ho fa històricament amb Crèdit Andorrà, que ostenta el 49% de les accions d’Ensisa, la societat que explota les pistes de Soldeu i el Tarter i que, a priori, hauria de ser la promotora de la plataforma esquiable si es troba la forma legal que no generi dubtes i que permeti a totes les parts intervinents en el projecte trobar-se suficientment còmodes. A més, i a través de Crèdit Andorrà, el mateix despatx -amb l’advocat Jaume Ribert al capdavant- assessora el Grup Calbó. Com a mínim en les negociacions que fa temps que duren amb el comú de Canillo.

Sobre la declaració d’interès nacional també hi ha mostrat els seus dubtes el grup parlamentari mixt a través dels consellers del Partit Socialdemòcrata (PS). El líder de la formació al Consell, Pere López, ha sol·licitat tota la informació i documentació que acompanyi la petició feta suposadament per la corporació canillenca per tal que el projecte de la plataforma esquiable, que cobreix el riu en una superfície superior a l’equivalent a un parell de camps de futbol, tingués l’aval nacional.

Comentaris

Trending