El resultat de les analítiques dels quatre intoxicats no deixa lloc a dubte: era tora

Les mostres d’orina preses als membres de la família afectada han donat positiu a l’aconitina, el tòxic que conté la planta silvestre, en els exàmens toxicològics fets finalment a l’Hospital Clínic de Barcelona

Fulles de tora força jove fotografiada fa quinze dies a Incles.
Fulles de tora força jove fotografiada fa quinze dies a Incles.
Els resultats de les analítiques fetes als quatre membres de la família intoxicada el 23 de maig no deixa lloc a dubtes: va ser la tora blava la que els va causar el malestar i les conseqüències cardiològiques o neurològiques que en el cas del matrimoni apunt van estar de causar-los la mort. Malgrat que clínicament i a partir de la simptomatologia que presentaven els afectats els metges que els van atendre no dubtaven, el fet que el centre sanitari encarregat de l’examen toxicològic hagi estat rotund confirma de totes totes les primeres sospites i, alhora, certifica la sort que dins de la desgràcia van tenir els afectats.

Les mostres d’orina -perquè al final ha estat l’orina l’analitzada- preses als quatre intoxicats (un home de 64 anys, la seva dona de 63, la filla del matrimoni, de 29 anys, i la parella d’aquesta, de 23) van ser finalment enviades al servei de toxicologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, segons que han confirmat fonts properes al ministeri de Salut, que han assegurat, també, que des l’esmentat centre universitari ja s’hauria retornat fa poc els resultats de les analítiques. En tots quatre casos, les mostres van donar positiu a l’aconitina, el tòxic gairebé letal que conté la tora i que pràcticament, almenys a nivell de flora, de plantes, sols és compatible amb l’esmentada espècie.

Els metges que van atendre a partir del 23 de maig un matrimoni de 64 i 63 anys, la seva filla de 29 i la parella d’aquesta de 23, mai no van tenir dubtes des del punt de vista clínic

Ara caldrà veure com s’acaba d’aclarir tot plegat, atès que el pare de la família i persona que va recollir, a la Vall d’Incles, les plantes que la família hauria ingerit en dues tongades, dilluns una part (suposadament xicoies i enciam de font) i dimecres 23 de maig, l’altra part de la collita (presumptament api silvestre) ha mantingut sempre que és un habitual de la muntanya, que sap diferenciar clarament les plantes i que està convençudíssim que ell va collir, com tantes altres vegades, api silvestre o coscoll. Es vol mirar de saber què va passar perquè quatre persones mengessin una quantitat notable de tora quan el recol·lector era una persona coneixedora del medi.

Les fonts consultades han explicat que els resultats de les analítiques el que revelen és sí les mostres donen positives a l’aconitina o no, una situació que no fa tants anys no era possible d’esbrinar. En aquest cas, i en les mostres preses tant a l’home com a les tres dones, el positiu és indubtable. No diferencien els resultats, en principi, la quantitat d’aconitina present en cada mostra d’orina. Però també és cert de les manifestacions fetes en mitjans de comunicació per diferents integrants de la família va quedar clar que qui més suposadament api silvestre havia ingerit va ser el pare. 

Catorze hores d'arítmies

I va ser aquest home qui més crític va estar, amb fins a pràcticament catorze hores seguides d’arítmies pràcticament constants. Sortosament, després d’una setmana intensa d’hospitalització, l’intoxicat va ser donat d’alta sense que, en principi, no se li hagin advertit seqüeles. Abans que ell havia estat donat d’alta la dona, a qui el tòxic li va afectar més qüestions neurològiques, i dos dies després d’ingressar van poder deixar el centre hospitalari tant la filla com la parella d’aquesta.

Fonts coneixedores dels efectes de la tora -el Clínic de Barcelona té un servei de toxicologia de primer nivell i la seva unitat de cures intensives és experta en intoxicacions- han assegurat que el contagi entre arrels de diverses plantes només tindria efectes nocius en l’home si s’haguessin ingerit aquestes arrels o hagués pres una infusió elaborada a partir de les mateixes. L’arrel de la tora és dues o tres vegades més tòxica que la fulla. El contagi entre fulles de plantes no és possible. En canvi, una persona sí que es pot arribar a intoxicar pel contacte amb la fulla de la tora atès que la pell absorbeix el verí que la configura.

Sense anar més lluny, aquest dissabte un home de 78 anys va morir poca estona després d’haver menjat tora pensant-se que era coscoll. El luctuós succés va passar a la població francesa d’Alenyà, prop de Ceret. Una parella de 78 i 75 anys van anar a passejar pel vessant francès del massís del Canigó. Van agafar algunes plantes. En arribar a casa van fer una amanida pensant-se que era coscoll. En realitat era tora. L’home va morir al cap de pocs minuts. La dona va poder arribar viva a l’hospital de Perpinyà, on va poder ser estabilitzada.

Etiquetes

Planta de tora jove a Incles, en una imatge ben recent.

Relacionat

Investigació per aclarir si hi ha quelcom anòmal rere el cas d’intoxicació per tora
-

Relacionat

Surt de l’UCI l’home que va resultar intoxicat més greu per la ingesta de tora
-

Relacionat

Fora de perill l’últim intoxicat crític per la ingesta de tora
Una planta de tora jove.

Relacionat

L’home que continua ingressat a l’UCI per la tora era un colliter habitual de plantes de bosc
-

Relacionat

El parricidi del Panxut o l’aigua de tora letal
-

Relacionat

Evolució positiva dins de la gravetat del matrimoni intoxicat pel consum de tora
-

Relacionat

El matrimoni que va menjar una amanida de tora roman estable dins l’extrema gravetat i la seva vida continua corrent perill
-

Relacionat

Un home en estat crític, la seva dona en coma i la filla a l'UCI després d’ingerir una planta muntanyenca letal

Comentaris

Trending