Investigació per aclarir si hi ha quelcom anòmal rere el cas d’intoxicació per tora

Els antecedents d’autòlisis de l’home de 64 anys que durant uns quants dies va estar molt crític i que ara sortosament, com la resta de la família, ja ha estat donat d’alta centren part dels dubtes

Planta de tora jove a Incles, en una imatge ben recent.
Planta de tora jove a Incles, en una imatge ben recent.
Una vegada superada la fase més crítica, la de resoldre l’estat de salut dels quatre suposats intoxicats per la ingesta de tora, s’inicia obertament una segona etapa: saber què va passar i aclarir si la intoxicació va ser fortuïta o hi ha altres elements. Les autoritats sanitàries i legals miren de treure l’entrellat de tot plegat. Els antecedents d’autòlisis protagonitzats en diverses ocasions pel cap de la família afectada estan en l’epicentre de molts interrogants.

Quinze dies després que tres membres d’una mateixa família ingressessin a la unitat de cures intensives (UCI) i la quarta integrant també hagués de romandre en observació per uns símptomes que clínicament els metges mai no han tingut dubtes que eren compatibles amb el consum de tora, una planta silvestre altament tòxica, tots quatre ja són a casa. Era que el perill per la salut ja ha passat, ara es pretén saber què va passar ja que l’expedient de l’home de 64 anys que va resultar intoxicat de forma més greu, fent catorze hores seguides d’arítmies, no és massa encoratjador.

L’hospital espera els resultats de les analítiques enviades a un centre toxicològic de Madrid per mirar de tenir una mica de llum a tot plegat. Actualment, les analítiques especialitzades són capaces de detectar la presència d’aconitina, el verí que conté la tora, en la sang o l’orina. Els metges que van atendre la família -un home de 64 anys, la seva dona de 63, la filla del matrimoni de 29 i la parella de la filla, de 23- també van repassar els expedients clínics i les autoritats legals -en aquest cas, per exemple, els especialistes en medicina forense- són coneixedors des de l’inici del cas de les ‘anomalies’ existents.

L’hospital està a l’espera de rebre els resultats de les analítiques toxicològiques per tenir clar científicament què va produir l’enverinament

Des del primer moment, segons algunes fonts, es van activar els protocols necessaris per mirar d’aclarir com va poder ser que les quatre persones patissin un episodi d’intoxicació tant sever. De fet, si s’acaba concloent del tot que va ser la tora la causant del mal, sortosament les quatre persones n’hauran sortit molt ben parades. Al Principat, periòdicament aquesta planta dóna ensurts. Alguns de mortals. Durant el darrer terç del segle passat diverses persones van morir per la ingesta fortuïta de tora. Les intoxicacions hagudes ja aquest segle XXI s’han saldat sense resultats letals.

Fonts coneixedores de la investigació han assegurat que s’han fet o es faran reconeixements psiquiàtrics a l’home que va resultar més crític pel darrer episodi intoxicador, el que va tenir lloc el 23 de maig. Va ser l’home qui va collir a Incles la planta, la que fos, que va acabar causant el malestar, més o menys agut segons el cas, a tota la família. L’home ha assegurat ser expert en la recol·lecció d’herbes silvestres. I des del primer moment hauria indicat que havien ingerit api salvatge. Però hi ha qüestions que no acaben de quadrar.

La policia, per exemple, manté a pany i forrellat un dossier d’autòlisi que hauria protagonitzat l’home el 2013. I diverses fonts han afirmat que l’afectat per la darrera intoxicació ha tingut des de fa anys problemes d’addiccions que l’han portat a situacions que no han arribat a l’extrem a darrera hora per motius diversos. D’aquí que una vegada s’ha resolt la prioritat inicial, la salut, que tots els afectats es recuperessin, ara es posa en marxa amb tota la intensitat una segona fase: saber què va passar. Com, per què i amb què es van intoxicar els quatre membres de la família.

Etiquetes

-

Relacionat

Surt de l’UCI l’home que va resultar intoxicat més greu per la ingesta de tora
-

Relacionat

Fora de perill l’últim intoxicat crític per la ingesta de tora
Una planta de tora jove.

Relacionat

L’home que continua ingressat a l’UCI per la tora era un colliter habitual de plantes de bosc
-

Relacionat

El parricidi del Panxut o l’aigua de tora letal
-

Relacionat

Evolució positiva dins de la gravetat del matrimoni intoxicat pel consum de tora
-

Relacionat

El matrimoni que va menjar una amanida de tora roman estable dins l’extrema gravetat i la seva vida continua corrent perill
-

Relacionat

Un home en estat crític, la seva dona en coma i la filla a l'UCI després d’ingerir una planta muntanyenca letal

Comentaris

Trending