El matrimoni que va menjar una amanida de tora roman estable dins l’extrema gravetat i la seva vida continua corrent perill

La filla de la parella i la companya d'aquesta, que també havien resultat intoxicades, ja han estat traslladades a planta durant el dia després d'haver estat ingressades a l'UCI i a urgències

-
-
El matrimoni resident que va ingressar a mitja tarda de dimecres a l’hospital queixant-se d’un malestar agut després d’haver menjat una amanida basada en una planta que consideraven api silvestre està estable dins l’extremada gravetat. La seva vida corre perill i els metges continuen intentant controlar les arítmies que provoca l’aconitina, una de les substàncies molt tòxiques que conté la tora, l’herba que realment van ingerir. La filla de la parella i la companya d'aquesta, que també havien resultat intoxicades, ja han estat traslladades a planta durant el dia.

La família va acudir al centre hospitalari a mitja tarda descrivint símptomes que només podien ser compatibles amb la ingesta de la tora, que quan comença a créixer es pot confondre, especialment, amb l’enciam de font. La toxicitat de la tora fa que aquesta planta tingui uns efectes altament letals. L’home, de 64 anys, hauria ingerit una quantitat notable de l’herba, que l’haurien salpebrat com una amanida. La dona, de 63 anys, també en va menjar una bona quantitat. La filla, de 29 anys, també hauria sofert una intoxicació notable mentre que la parella d’aquesta darrera, de 23 anys, hauria sofert una afectació molt menor.

L’home, de 64 anys i el que més herba hauria consumit, ha estat 14 hores seguides amb fibril·lacions ventriculars, equivalents a aturades cardíaques; ell i la dona estan intubats i ventilats

Malgrat que els especialistes mèdics que estan tractant la família a la unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital no tindran la confirmació absoluta del fet que la intoxicació hagi estat produïda per tora fins que no arribin els resultats definitius de les analítiques toxicològiques que ja s’han practicat i les mostres de les quals s’han enviat a l’estranger perquè siguin degudament tractades, des del punt de vista clínic no hi ha cap dubte de què va causar la gravíssima intoxicació. Tots els símptomes i repercussions que estan patint la família són compatibles amb la ingesta d’aquella planta silvestre altament tòxica.

Segons fonts mèdiques, els afectats es van presentar a l’hospital al·legant que havien consumit api silvestre, que eren conscients de l’existència d’una espècie bona i una de dolenta, i que al cap d’una estona de menjar-se l’amanida estaven notant formiguejos a la boca i a les cames a part d’un malestar més generalitzat. Els especialistes de l’hospital ben aviat van posar en marxa el protocol per intoxicacions greus i van tenir ben aviat el convenciment que estaven davant l’impacte de la tora, de la qual els paratges andorrans en són un bon exemple.

Ben aviat es van començar a tenir les repercussions més greus. Segons les fonts consultades, hauria estat durant catorze hores seguides fent fibril·lacions ventriculars, un comportament cardiològic equivalent a les aturades cardíaques. En aquest cas, el cor vibra generant unes contraccions. Els metges han hagut d’estar durant moltes hores duent a terme maniobres de desfibril·lació. La dona també ha patit diverses arítmies greus des que va ser ingressada. Tots dos estan extremadament greus.

Des del punt de vista clínic, els metges no tenen cap dubte que la família va ingerir la planta silvestre tòxica que poden arribar letals tot i que s’han enviat mostres per analitzar a l’estranger

El matrimoni està en coma induït, intubat i reben assistència mecànica per poder respirar. Segons les fonts consultades, la toxicitat que desprèn la tora actua en un doble nivell, cardiològic i neurològic. D’una banda genera constants atacs al cor mentre que neurològicament les agressions del tòxic que desprèn la planta fa que la funcionalitat d’òrgans vitals vagi minvant fins que es deixa de respirar. D’aquí la ventilació mecànica a la qual està sotmesa el matrimoni.

Les fonts consultades han assegurat que les properes hores continuaran sent decisives per veure l’evolució definitiva dels pacients. I si arriben a sobreposar-se -la gravetat de l’home és major que la de la dona, han deixat clar els consultats dins l’extremat risc que corren tots dos-, més endavant caldrà veure si el tòxic haurà generat seqüeles vista l’agressivitat neurològica amb què actua. La filla del matrimoni, també ha estat ingressada també a l’UCI en estat greu, però la seva bona evolució durant la jornada de dijous ha fet que els metges decidissin el seu trasllat a una habitació de planta ordinària, on també resta ingressada la seva parella, intoxicada de forma molt més lleu.La toxicitat de la tora (tora blava o acònit blau) és extrema. I quan es jove (foto de l’esquerra) es pot arribar a confondre amb l’enciam de font, una vegada florida (a la dreta), la confusió hauria de ser impossible. La seva ingesta pot produir la mort en adults amb dosis en certs casos de només 1 mil·lígram. I en la majoria dels casos, amb dosis d’entre 3 a 8 mil·lígrams. Estimula el sistema nerviós a l’inici. D’aquí que els principals símptomes siguin el formigueig a la cara i a la llengua, la sensació de rigidesa facial, l’augment de la saliva. Es pateixen vòmits i incapacitat d’empassar els aliments. Es pot veure borrós i patir arítmies cardíaques, dificultat respiratòries, convulsions i fins la mort. Per tractar una intoxicació d’aquesta planta cal recórrer a la respiració artificial i el rentat d’estómac. 

Etiquetes

-

Relacionat

Un home en estat crític, la seva dona en coma i la filla a l'UCI després d’ingerir una planta muntanyenca letal

Comentaris (1)

Trending