Els pèrits miren amb lupa la qualitat dels materials que s’estaven usant als Serradells

Més personal expert vingut de França s’ha afegit a les tasques d’inspecció arran de l’incendi al centre esportiu; els danys milionaris fan que les asseguradores vagin amb peus de plom

Situació que presentava el centre esportiu l'endemà de l'incendi.
Situació que presentava el centre esportiu l'endemà de l'incendi.
Els pèrits de les companyies asseguradores del comú i les empreses intervinents en els treballs de reforma i millora del centre esportiu dels Serradells estan mirant amb lupa, especialment, la qualitat dels materials que s’estaven usant. Hi ha dubtes molt seriosos que fossin els adequats i segons fonts coneixedores dels treballs de peritatge hi ha el convenciment, que les analítiques que s’estan duent a terme han de confirmar o descartar, que alguns dels productes, almenys fora del Principat, difícilment serien homologables per a una infraestructura com la de l’emblemàtic equipament de la capital.

Els treballs que estan fent les asseguradores no tenen res a veure -tot i que hi pugui haver connexions- amb la investigació conjunta feta per la policia i els bombers, pendent de remetre un informe a la Batllia que és qui finalment haurà de decidir si obre una causa penal, o les inspeccions que s’hagin de posar en marxa des del departament d’Indústria governamental. Les companyies -dues de diferents i que coincideixen en un cas o en l’altre en tots els intervinents en la cadena de contractació- avaluen el necessari a l’hora de decidir fins a quin punt es fan càrrec de les despeses generades pels danys causats pel foc.

Un dels elements que s’han d’avaluar, justament, és la repercussió econòmica dels danys. I comparar-la amb la cobertura que s’hagués establert. No hi ha dubte, segons les fonts, que els danys seran milionaris. Superior al cost de construcció del que s’estava fent. En efecte, s’ha de suportar, també, el cost d’haver de desmuntar tota aquella part de la instal·lació que quedi inservible. Hores d’ara no hi ha dubte que el vas de la piscina inclosa la impermeabilització que s’hi va fer servirà atès que no s’ha vist alterat. Però els treballs de la coberta i els de la façana que més recentment havia dut a terme o estava duent a terme el comú, per si sols, ja superaven els 4 milions d’euros.

El cost serà molt superior al que havia valgut les obres adjudicades, perquè si ha de sumar el desmuntatge de tot l’inservible; caldrà veure quina cobertura garantien les assegurances

Segons fonts coneixedores dels peritatges que s’estan realitzant, sobretot els experts francesos que estan treballant per a les companyies (Patrimoine, per exemple) estan sent extremadament rigorosos en l’anàlisi dels materials. Hi ha molts dubtes sobre si s’ajustaven a allò que seria homologable. Les fonts han explicat que algun expert més de l’inicialment previst s’ha acabat traslladant des de París per mirar amb lupa els productes que s’havien usat. Hores d’ara encara no estaria del tot clar què hauria fet que el foc es propagués d’una manera tan ràpid i voraç i no es descarta que fos conseqüència de la presència d’algun material que no tocava, i al qual s’hauria recorregut per reduir costos.

Una cosa -han remarcat les fonts- és que no hi hagi indicis de criminalitat. És a dir, ningú no volia que hi hagués l’incendi i ningú va causar el foc voluntàriament. Una altra cosa és si es va actuar correctament. Des l’ús dels materials a si es van adoptar totes les mesures pertinents en relació amb els treballs que s’estaven fent. Per exemple: ¿els soldadors estaven fent la seva feina amb un extintor al costat tal i com estableix formalment la normativa? Són detalls que s’estan avaluant. Igual com es repassa el pla d’obra i el seguiment que se’n va fer. 

Malgrat que la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va assegurar que s’estava en termini, algunes veus immerses en la investigació també han aixecat interrogants en aquest sentit. I han assegurat que les empreses estaven treballant a marxes forçades (hi havia fins a 20 soldadors; no concretament en el moment de la generació de l’espurna origen del foc, quedi clar). Hi ha molts serrells que s’han d’acabar d’aclarir i, malgrat que sortosament no hi va haver víctimes -el més important- i que els danys estructurals són lleugerament inferiors al que es podia pensar inicialment, són prou quantiosos com perquè a hores d’ara les asseguradores internacionals no tinguin clar fins on estan disposades a pagar.Quinze dies més per avaluar l'estat de l'edifici

El centre esportiu estarà, com a mínim, tancat totalment quinze dies més. Els experts que estan avaluant la repercussió de l'incendi en l'edifici no tenen clar l'abast de l'incident en alguns dels accessos i han demanat més temps per ampliar els treballs realitzats fins ara, segons que han confirmat fonts comunals. Malgrat que ja hi ha alguns informes pràcticament tancats, d'altres s'han d'acabar de complementar i, en conseqüència, i per evitar riscos, es mantindrà precintats els Serradells i les activitats que s'hi feien es mantindran en aquells espais on s'han reubicat. 

Una de les comitives que ha participat en les primeres tasques de peritatge aquest matí als Serradells.

Relacionat

La primera inspecció als Serradells confirma que cal refer tota la piscina menys el vas i que el gimnàs s’ha salvat
Bombers intentant extingir les flames enmig de la fumera que va originar el foc.

Relacionat

Els soldadors dels Serradells van aconseguir sufocar un foc el dia abans de l’incendi
Una imatge de l'ala més afectada per l'incendi vista des de la plaça del Poble aquest migdia.

Relacionat

La guspira del soldador va ser l’origen del foc als Serradells
L'edifici dels Serradells després de l'incendi

Relacionat

A la coberta dels Serradells no s'hi preveu risc per despreniment
-

Relacionat

L’ala de la piscina dels Serradells s’haurà de refer tota
-

Relacionat

Extingit el foc dels Serradells que no ha deixat ni un sol ferit, ni tan sols per inhalació de fum

Comentaris

Trending