La primera inspecció als Serradells confirma que cal refer tota la piscina menys el vas i que el gimnàs s’ha salvat

La recepció i la guarderia romanen intactes i podrien reobrir-se en breu mentre que unes sales de fisioteràpia i d’estètica han quedat força malmeses

Una de les comitives que ha participat en les primeres tasques de peritatge aquest matí als Serradells.
Una de les comitives que ha participat en les primeres tasques de peritatge aquest matí als Serradells.
Les primeres inspeccions tendents a avaluar l’abast dels danys provocats per l’incendi que hi va haver dijous al centre esportiu dels Serradells han evidenciat que caldrà refer tota l’ala de la piscina -cal analitzar amb més detall com d’afectades han quedat les bigues principals del sector- i que juntament amb aquesta zona, també s’han vist molt afectades una sala destinada a fisioteràpia i una altra on es feien tractaments d’estètica. En canvi, el gimnàs no ha sofert pràcticament cap alteració. El succés encara va afectar molt menys tant la recepció, per exemple, com la guarderia, que ubicada en un edifici annexe situat a l’extrem oposat al complex esportiu molt probablement serà el primer servei que es pugui restablir.

Per separat, i en dues tandes que en conjunt han durat unes quatre hores, les instal·lacions dels Serradells han estat visitades aquest dilluns per pèrits francesos i espanyols de les respectives companyies asseguradores. Diferents representants d’aquestes asseguradores, així com tècnics del comú, han participat de les primeres tasques de peritatge, que es podrien allargar durant tota la setmana. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha encapçalat la comitiva, que ha estat escortada per agents dels bombers. Segons fonts coneixedores de la visita, dins de la desgràcia Marsol, molt impactada dijous passat, hauria imaginat un escenari molt pitjor del que ha pogut veure. Les tasques d’inspecció i els informes que arran d’elles s’han d’elaborar seran determinants per poder decidir quines parts de l’equipament es poden reobrir.

Pèrits francesos i espanyols de les companyies asseguradores formen, per separat, comitives encapçalades per la cònsol per començar a avaluar els danys de l’incendi

Segons fonts consultades, hi ha zones que en qüestió de dies o, a tot estirar, un parell de setmanes, podrien estar en servei. Però cal veure la tramitació burocràtica, la disponibilitat de les companyies i les dates en què ens trobem, circumstàncies que poden fer dilatar els terminis. De moment, el centre continua precintat. El que és clar, segons les fonts, és que la zona de la piscina està molt severament malmesa i caldrà refer-la de dalt a baix. Se salvaran les obres d’impermeabilització fetes al vas de la piscina i caldrà veure si es poden mantenir les bigues principals de l’ala. En ser de ferro, cal comprovar quina afectació hi van deixar les altes temperatures. Per això caldrà fer proves concretes, tests específics. En la inspecció d’avui, els pèrits francesos han estat molt més meticulosos -prenent fins i tot mostres d’allò que els ha convingut-, que no pas els experts espanyols.

Més enllà de l’ala de la piscina, el gimnàs pràcticament no s’ha vist afectat. De fet, els vidres haurien actuat gairebé com de parafoc i pràcticament ni tan sols ha entrat fum en l’esmentat espai. Això sí, caldrà canviar la vidriera, esquerdada producte de les altes temperatures. Caldrà també revisar i potser tornar a pintar la instal·lació de l’aire condicionat, pels conductes de la qual hauria entrat una mica de fum, sense que sigui res de destacat. Més danys va causa l’incident en dues sales, destinades a tractaments de fisioteràpia i d’estètica. Més enllà de la negror de les parets, caldria veure en quin estat ha quedat la maquinària d’aquestes dependència pel fet d’estar exposada a altes temperatures. 

La impermeabilització del vas de la piscina es podrà mantenir i cal veure si es podran aprofitar les bigues principals de l’ala, que són de ferro

Ni la recepció ni encara menys la llar d’infants s’han vist de cap manera afectades. I tampoc, en principi, l’estructura general del complex, ala de la piscina a banda. El propi comú, en una comunicació emesa aquesta tarda, ha reconegut que tot fa pressuposar que la guarderia “podria ser un dels primers serveis a restablir-se sempre i quan s’asseguri amb garanties l’accés”. Mentrestant, la corporació manté reubicats la resta de serveis en altres dependències, pròpies i alienes -els infants usuaris de l’escola bressol repartits entre la guarderia de Santa Coloma i el casal d’infants El Llamp; i els abonats al centre esportiu que poden acudir a les instal·lacions comunals de la resta del país.

El material de la teulada, ignífug

Les inspeccions que fan els pèrits tenen com a principal objectiu avaluar els danys soferts per la instal·lació. Però, de ben segur, també permeten analitzar detalls que ajudaran o haurien d’ajudar a intentar aclarir com van succeir els fets. Com va tenir lloc l’incendi. Per això, però, serà clau l’informe que conjuntament han d’elaborar els experts dels bombers i de la policia encarregats a l’efecte. Un informe que haurà d’acabar a la Batllia. Unes primeres consideracions preliminars de dit estudi, com va confirmar la cònsol Marsol, evidenciaven que les flames van tenir com a punt de partida les guspires d’un bufador d’un dels soldadors que feinejava al capdamunt de la bastida que cobria parcialment la façana del centre esportiu.

Estructura afectada just sota la teulada. | ATV

 

Més enllà d’això, fonts consultades i coneixedores de l’estat de les instal·lacions de l’incendi, han assegurat que el material amb el qual es va fer la coberta o la teulada i el fals sostre que li queda just a sota és ignífug, ja que no va cremar. És a dir, es va anar consumint, i ho va fer parcialment, però no es va inflamar. En canvi, hi ha més dubtes sobre els components de la façana. I que en aquest cas sí que hi podria haver algun material no ignífug que hauria pres ràpidament. Un dia abans de l’incendi de dijous i els soldadors ja havien tingut un ensurt de foc que van aconseguir controlar i no va anar a més.

L’acumulació de gasos producte de la combustió entre la teulada i el fals sostre de la zona de la piscina, afegit a la calor i l’entrada d’oxigen, hauria pogut actuar de propagador

Més enllà de la qualitat o naturalesa dels materials, una de les hipòtesis, que caldrà anar explorant -o que potser els experts ja estan estudiant detalladament-, que podrien explicar la potència de la propagació de les flames es podria deure a una acumulació de gasos entre el fals sostre i el sostre de l’ala de la piscina, on les travesseres que hi ha entre un punt i l’altre sí han quedat afectades. El material ignífug en aquesta zona, com s’ha dit, s’hauria anat consumint. I això hauria generat uns gasos tòxics que es van anar acumulant alhora que s’incrementava, i molt, la temperatura, la calor. En un moment donat hi hauria accedit oxigen i hauria actuat com una mena de detonador, no per generar una gran explosió però sí per originar una propagació de les flames que s’haurien estès per la façana, on la seva robustesa antiincendis era més dubtosa.

És aviat per saber quan trigarà a poder-se refer la zona més afectada, és a dir l’ala de la piscina, però per molt ràpid que es vagi no passarà menys d’un any. I encara bo seria aquest termini, segons algunes de les fonts. La cònsol d’Andorra la Vella va assegurar divendres passat que els representants de les asseguradores havien garantit que una vegada s’hagin fet tots les inspeccions i peritatges es facilitarà l’acceleració de la reconstrucció. Però caldrà veure si aquesta declaració d’intencions es manté o no. Alhora, vista la situació, és possible que s’aprofiti per fer algun retoc més que no s’havia fet en aquestes dues fases de remodelació dels Serradells.

Bombers intentant extingir les flames enmig de la fumera que va originar el foc.

Relacionat

Els soldadors dels Serradells van aconseguir sufocar un foc el dia abans de l’incendi
Una imatge de l'ala més afectada per l'incendi vista des de la plaça del Poble aquest migdia.

Relacionat

La guspira del soldador va ser l’origen del foc als Serradells
L'edifici dels Serradells després de l'incendi

Relacionat

A la coberta dels Serradells no s'hi preveu risc per despreniment
-

Relacionat

L’ala de la piscina dels Serradells s’haurà de refer tota

Comentaris

Trending