La guspira del soldador va ser l’origen del foc als Serradells

Les companyies asseguradores garanteixen al comú que tan aviat com es pugui iniciar la reconstrucció de l’ala de la piscina no hi haurà dificultats per tirar-la endavant

Una imatge de l'ala més afectada per l'incendi vista des de la plaça del Poble aquest migdia.
Una imatge de l'ala més afectada per l'incendi vista des de la plaça del Poble aquest migdia.

La guspira que va deixar anar el bufador que usava un dels soldadors que treballaven dijous al matí al capdamunt de la bastida que cobria parcialment la façana dels Serradells va ser l’origen del foc. Així ho ha confirmat la investigació policial avançada de manera oficiosa al comú d’Andorra la Vella. Una vegada superat l’ensurt, i celebrat que no hi hagués cap víctima, la corporació ha començat a treballar aquest divendres en la reubicació d’activitats i en la posada en marxa de la reconstrucció. Les companyies asseguradores ja han garantit als responsables comunals que no hi hauran dificultats perquè es puguin fer els treballs tan aviat com es pugui.

Una vegada els bombers considerin suficientment assegurada l’estructura del centre esportiu -encara és aviat per confirmar-ho però sembla que sols haurà quedat malmesa l’ala de la piscina i la resta de la instal·lació haurà quedat intacta-, els pèrits començaran a avaluar els danys. S’espera que aquesta operació es dugui a terme durant la jornada de dilluns i a partir de dimarts que la corporació de la capital disposi ja de més elements per anar prenent les decisions. La cònsol major, Conxita Marsol, ha tornat a destacar el bon funcionament dels protocols d’evacuació i ha fet “un agraïment” general “a totes les persones” que les darreres hores han mostrat el seu suport, fins i tot “emocional”

Marsol ha reconegut que la van fer patir moltíssim els infants de la guarderia i ha revelat que va ser clau per al bon desallotjament que es va dur a terme el fet que fa pocs dies, i a la mateixa hora que es va declarar el malaurat incendi, s’hagués fet un simulacre d’evacuació en què hi van participar la major part dels usuaris que ahir eren als Serradells. “Vam tenir molt sort”, ha remarcat la cònsol tot recordant que faltaven set setmanes perquè acabés la remodelació de l’edifici i que les empreses que participaven en els treballs ho feien a bon ritme i sempre dins de les previsions.

La cònsol ha explicat que la policia ja ha traslladat al comú les conclusions preliminars de la investigació, i que situa clarament l’origen del foc en les espurnes generades per un dels soldadors de l’empresa de serralleria subcontractada per l’adjudicatària. També és clar que en cap moment hi va haver intencionalitat. Sobre el fet que aparentment les flames van prendre molt ràpidament a la teulada del centre esportiu i van propagar-se amb molta vigorositat, i els dubtes, per tant, sobre la ignifugacitat dels materials emprats, Marsol ha explicat que està convençuda que tot era correcte -“vull creure que tot compleix”, ha dit- i que la direcció facultativa de l’obra li hauria traslladat ahir mateix el missatge que “s’han aplicat els materials que s’usen en aquest tipus d’instal·lacions i malgrat que l’aïllant era diferent, més lleuger, estava dins d’allò homologat”

La mandatària comunal, però, ha recordat que cal parlar amb molta cautela i que encara resta pendent de reunir-se amb els representats de l’empresa que portava el control de qualitat dels treballs. De fet, encara queda formalment avaluar l’impacte de l’incendi en el conjunt del centre encara que cada cop sembla més clar que més enllà de l’ala de la piscina no caldrà patir per danys estructurals enlloc més. Si no hi ha canvis, pèrits experts en incendis enviats per les companyies asseguradores accediran dilluns a les instal·lacions malmeses per fer les avaluacions corresponents i determinar costos i responsabilitats si escau.

Marsol ha afirmat que les asseguradores estan responent molt bé. De fet, com ja va avançar l’Altaveu, la cònsol ha confirmat que les companyies on històricament té assegurats els seus béns el comú -Companyia Andorrana d’Assegurances i AXA-Patrimoine- són, alhora, els asseguradors de l’adjudicatària i de l’empresa subcontractada, amb la qual cosa això evitarà maldecaps i, probablement, litigis judicials. El que està clar, segons Marsol, que les asseguradores haurien advertit que tan bon punt s’hagin fet les avaluacions pertinents, el comú podrà procedir a desbrossar i a plantejar immediatament la reconstrucció.

Recuperació de pertinences

La cònsol ha explicat també que aquesta tarda (a les 15 i a les 17 hores) els treballadors i usuaris dels Serradells que vulguin accedir a les instal·lacions del centre esportiu a recollir pertinences, degudament acompanyats, ho podran fer. També des de poc després de les 11 del matí els propietaris de vehicles que ho han volgut han pogut retirar els seus automòbils. En el moment de l’incendi n’hi havia una seixantena d’estacionats. Cap ha patit cap dany. “Ni pols”, ha remarcat Marsol, que en un elogi més de com de bé va funcionar el desallotjament ha explicat que el personal del centre va revisar fins a tres vegades abans d’abandonar les instal·lacions que no hi quedava ningú. I que fins i tot hi va haver temps per treure un gos que estava dins d’un vehicle.

La dirigent comunal també ha explicat que aquest divendres ha funcionat a la perfecció la reubicació dels infants de la guarderia, ja sigui cap al casal d’infants El Llamp els més grans com a la guarderia de Santa Coloma els més petits. La situació de relativa provisionalitat no se sap quan pot durar, malgrat que Marsol ha afirmat que la guarderia dels Serradells no ha patit cap mena de dany. Els abonats dels Serradells poden anar a qualsevol altre centre públic del país i les activitats dirigides s’està treballant per reconduir-les a altres espais. Per exemple, l’escola de natació es podria fer a la piscina del Lycée i les classes per a la gent gran ja està clar que es faran a l’Estadi comunal.

Quant a una possible rebaixa de les quotes ja sol·licitada per a alguns dels usuaris, Marsol ha explicat que no hi haurà cap variació des d’ara i fins a final d’any. Una altra cosa serà el 2019 en funció de l’aprofitament que se li pugui donar a les instal·lacions o quines activitats no es puguin dur a terme. Per exemple, aquest cap de setmana ja s’han hagut de cancel·lar algunes concentracions internacionals previstes a la piscina olímpica i les seves instal·lacions, sense cap mena de dubte les més malmeses de totes. Marsol ha explicat que, a priori, el vas de la piscina no hauria quedat afectat. I que la façana i la coberta, que han quedat pràcticament destruïdes, havien suposat al comú, en dues fases, una inversió de més de 4 milions d’euros.El cap fred de les monitores de la guarderia

Conxita Marsol parla amb emoció de “la canalla” de la guarderia. Sense cap mena de dubte, les seves vivències personals la fan ser més sensible si cal davant situacions complexes amb infants pel mig. D’aquí que després de reiterar un agraïment general a la ciutadania, als cossos de seguretat i salvament, a la resta d’institucions del país, als polítics que la van trucar, a la solidaritat en general que li han fet veure més que mai que els Serradells és “patrimoni de tota la parròquia”, la cònsol ha fet un apart per al Bar Nogreda, que va acollir “la canalla”, i als monitors de la guarderia, que van actuar amb “cap fred”. “Es van prendre les decisions oportunes, van estar molt encertades”. Marsol ha explicat que ella de cap manera volia que els nens quedessin confinats dins els Serradells i que va respirar tranquil·la quan els va veure fora. Tot i això, les formadores van ser més vives i no es van quedar al punt de concentració que marcava el pla d’evacuació perquè, en quedar enfront de l’accés principal al centre -la plaça Pierre de Coubertin-, van considerar que estaven massa exposats. I van tirar avall, fet que la cònsol ha celebrat, com també ha destacat positivament que els bombers optessin per atacar les flames des de l’aire en helicòpter. “A la segona passada ja es va veure com reduïa el foc la seva força.”L'edifici dels Serradells després de l'incendi

Relacionat

A la coberta dels Serradells no s'hi preveu risc per despreniment
-

Relacionat

L’ala de la piscina dels Serradells s’haurà de refer tota
Una imatge de l'accés al pàrquing abans del succés d'avui.

Relacionat

Els vehicles estacionats al centre esportiu, intactes, es podran recollir a partir d'aquest divendres al matí
-

Relacionat

La guarderia de Santa Coloma i el Casal d’Infants del Llamp acolliran els usuaris dels Serradells
-

Relacionat

Extingit el foc dels Serradells que no ha deixat ni un sol ferit, ni tan sols per inhalació de fum

Comentaris (1)

Trending