Extingit el foc dels Serradells que no ha deixat ni un sol ferit, ni tan sols per inhalació de fum

Les flames s'han originat en uns treballs de soldadura en la bastida que recobria parcialment la façana exterior del centre esportiu; els protocols d'evacuació han funcionat a la perfecció

Comentaris

-
-

Un incendi que s’hauria declarat al tomb de les 9 del mati a la bastida que recobria parcialment la façana exterior del centre esportiu dels Serradells, a Andorra la Vella, ha malmès de forma molt important la instal·lació. Els bombers, tal com ha confirmat el ministre d'Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, han donat per extingides les flames a 3/4 de 12 del migdia. No s’han hagut de lamentar danys personals. No hi ha cap ferit ni tan sols per inhalació de fum. Els protocols de seguretat han funcionat correctament i s’ha pogut evacuar la guarderia que hi ha al centre. Una guspira de soldadura és molt probablement la causa del foc. 

Els bombers estan treballant per acabar d'apagar d'ofegar els petits punts de foc que puguin quedar, l'incendi, però, es dóna per extingit i ni el cos de salvament ni el cos de policia no parlen encara oficialment de les causes. Els danys materials són molt quantiosos malgrat que el comú d'Andorra la Vella assegura que és aviat per parlar d'aquesta qüestió. El centre esportiu, això sí, ha quedat precintat i clausurat i es recomana a la població que eviti acostar-se fins a les immediacions dels Serradells. De fet, s'ha tallat la carretera durant unes hores -des d'una estona abans de les 2 de la tarda ja torna a estar oberta- i l'entrada al recente hi està totalment prohibida i diversos integrants de tots els cossos de seguretat i salvament -prop d'un centenar de persones en els moments més àlgids- hi són presents per si cal dur a terme qualsevol actuació. En el moment de l'inici de l'incendi hi havia a l'interior dels Serradells unes 150 persones, de les quals, una trentena eren infants de la guarderia.

Amb totes les reserves i amb una investigació encara molt incipient, es dóna pràcticament per fet que les flames s'han iniciat a l'entorn d'un treballs de soldadura en la bastida exterior. Les fonts consultades han assegurat que a un dels soldadors que estava treballant se li ha encès una placa de poliestirè i en intentar apagar-la hauria aconseguit l'efecte contrari. El foc ha agafat força i en poca estona les flames s'han estès amb molta virulència. El titular d'Interior, acompanyat del director adjunt dels bombers, Jordi Farré, i el director de la policia, Jordi Moreno, han explicat que a partir d'ara començaran les tasques per reconèixer l'estat de l'estructura i començar a investigar les causes del foc.

La columna de fum que han originat les virulentes flames és perceptible des de molts punts del centre de la vall. I també l’olor que desprèn la combustió del material. Totes les dotacions dels bombers que en el moment de l’inici de l’incendi estaven de guàrdia o en formació -en total uns 35 efectius, dels quals vuit comendaments- s’han abocat en el control i extinció del foc. També estan participant helicòpters llançant aigua des de les altures. La prioritat ha estat des del primer moment desallotjar les persones que es trobaven al centre. Les flames han entrat, per exemple, a la zona de la piscina. De fet, material inflamable com els flotadors haurien contribuït a propagar el foc.

Els nens de la guarderia han estat traslladats a un espai segur, just al bar Nogreda i el comú ha anat avisant els pares perquè, a mida que puguin, els vagin a recollir. No obstant, hores d’ara no hi ha cap urgència en aquest sentit més enllà del neguit que puguin mostrar alguns dels infants. El protocol d’evacuació ha funcionat amb normalitat, amb èxit, un fet que ha estat destacat tant per Espot com per la cònsol major de la capital, Conxita Marsol. Una vegada desallotjades totes les persones, els equips d’extinció s’han centrat en controlar, primer, les flames i anar-les extingint després. La fase de control ja estaria molt avançada, paral·lelament es va afrontant l’extinció definitiva. 

Diverses autoritats del país -començant pel cap de Govern, Toni Martí, i la cònsol major de la capital, Conxita Marsol- s’han desplaçat fins a les proximitats del centre esportiu. L'incendi dels Serradells ha generant una notable convulsió i una frenètica activitat a través de les xarxes socials, per les quals circulen desenes de gravacions i imatges. El comú fa temps que està duent treballs de millora dels Serradells. I la bastida on s’haurien iniciat les flames formaria part de l’estructura muntada per l’empresa encarregada de les obres per dur a terme tota aquesta reforma projectada i ja executada en gran part.

El ministre d'Interior, en declaracions al peu mateix del centre esportiu, s'ha felicitat "perquè no hi ha hagut cap dany personal" i ha destacat el bon funcionament dels protocols d'evacuació. Xavier Espot ha remarcat com d'important és, tant per a les institucions i empreses públiques com a les privades, el fet de tenir ben clares les mesures de desallotjament davant d'eventuals casos d'emergència, que "de vegades ens pensem que aquí no passaran mai, però passen".

Espot ha explicat que una vegada donades per extingides les flames, des del punt del migdia es posen en marxa altres fases derivades del succés. En primer lloc, efectius del cos de bombers, únicament i exclusivament, seran els encarregats de fer un reconeixement a l'interior de les instal·lacions per, inicialment, acabar de determinar si queda algun petit punt de foc i apagar-lo i, després, per començar a delimitar quins són tots els espais afectats. En paral·lel s'haurà d'avaluar si hi ha afectació estructural o no hi és. En el primer cas, caldria emprendre altres actuacions.

Una vegada feta aquesta primera tasca per part dels bombers, els especialistes en investigació de focs del popi cos i agents de la policia criminal i, per tant, d'investigació del cos d'ordre començaran la recollida d'indicis i proves orientades a aclarir l'origen de les flames. En una tercera fase, es començaran a treure de l'interior del centre esportiu els efectes personals dels usuaris i treballadors, inclosos els cotxes que hi pugui haver a l'aparcament, que hores d'ara no se sap si han quedat afectats d'alguna manera o altra ja sigui pel foc o pel fum.

"Fins que no s'hagi verificat que no hi ha danys estructurals", ha recordat Espot, a l'interior dels Serradells no hi podrà accedir cap persona aliena a la investigació. Un cop quedi clar que no hi ha perill per a les persones, i acompanyats per agents dels cossos especials, les persones que han hagut de sortir cames ajude-me del centre i, per tant, tenen pertinences a l'interior de les instal·lacions podran entrar a recollir-les. Tant el ministre com la cònsol d'Andorra la Vella han destacat el fet que no hi hagi hagut danys personals i han minimitzat l'impacte material, que es deixa per a una fase posterior. Marsol ha deixat clar que el comú farà el que s'escaigui per recol·locar els infants que acudien de forma regular a la guarderia dels Serradells.

 

 

Comentaris (2)

Trending