Els soldadors dels Serradells van aconseguir sufocar un foc el dia abans de l’incendi

Bombers intentant extingir les flames enmig de la fumera que va originar el foc.
Bombers intentant extingir les flames enmig de la fumera que va originar el foc.
Els soldadors que estaven treballant als Serradells on es va originar l’incendi que dijous va cremar tota l’ala de la piscina ja havien patit el dia abans un ensurt que, per sort, no va anar a més. L’endemà, però, una guspira va agafar en una placa de poliestirè i els operaris, menys que els que hi havia dimecres, no van poder fer res per evitar la propagació. Els pèrits de les assegurances que aquest dilluns faran un reconeixement a les instal·lacions malmeses més els informes i apreciacions de la direcció facultativa i l’empresa que certificava el control de qualitat de l’obra hauran de mirar de treure l’entrellat a què va poder passar i, sobretot, si s’estava actuant de manera correcta i amb els materials adients.

La policia, de manera preliminar, ja ha deixat clar que l’origen del foc que va cremar l’ala de la piscina del centre esportiu d’Andorra la Vella va ser la guspira deixada anar pel bufador d’un dels soldadors que estaven treballant al capdamunt de la bastida que cobria parcialment la façana dels Serradells. Segons fonts properes a la companyia que tenia subcontractats els treballs de serralleria, en concret hi havia dos professionals forans que estaven soldant. Eren subcontractats de la subcontractada, per dir-ho així. En el moment del fatal incident, els responsables d’aquesta empresa estaven esmorzant. El dia abans, el fet de que fossin més les persones que hi havia a la zona va permetre una més ràpida reacció i tot va quedar en un ensurt.

Segons les fonts, però, entre dimecres i dijous també hi hauria hagut una altra diferència. El primer cop la guspira va saltar cap a la malla de la bastida i va ser relativament senzill sufocar-la. Dijous, com a mínim una de les espurnes hauria anat directament cap a la zona de la teulada on hi havia un material aïllant amb el que s’han anat folrant diversos trams de la instal·lació i allí va ser impossible evitar-ne la propagació perquè el foc inicialment hauria cremat en somort fins que va agafar fort i va encendre’s amb la voracitat que es va poder veure des de diversos punts del centre de la vall. 

En tot cas, tots aquests elements els haurà de corroborar les diverses investigacions que es fan o es faran. Des de la policial a la que hauran d’elaborar els perits especialistes en incendis de les companyies asseguradores. Com ja s’ha dit i fins i tot ha reconegut el comú, el fet que tant la corporació com les diverses empreses participants dels treballs comparteixin asseguradora hauria de facilitar l’entesa sigui quina sigui la praxi que va portar a l’incendi, en relació a la causació del qual, quedi clar, no hi va haver cap tipus d’intencionalitat.

Els informes que facin la direcció facultativa i el de l’empresa encarregada del control de qualitat de l’obra -més altres que eventualment es puguin sol·licitar- hauran d’aclarir també si s’estaven fent les coses correctament. Fonts properes a participants en els treballs no veuen gens clar, per exemple, que s’estigués soldant pràcticament al costat on altres operaris duien a terme les tasques de col·locació del material aïllant, que per molt que respectés la normativa i fos homologat com va assegurar la cònsol, Conxita Marsol, que té el convenciment que ho eren, també és clar que facilita qualsevol incident.

Etiquetes

Comentaris

Trending