El sector hoteler demana reduir salaris i lloguers i una carència en les hipoteques

Les dues patronals adverteixen que si no es va més enllà en les mesures adoptades fins ara, molts negocis es podran veure obligats a tancar

Comentaris

-
-

El sector hoteler ha llençat una advertència molt clara a Govern: les mesures adoptades per pal·liar els efectes econòmics de la crisi del coronavirus són positives però, ni de bon tros, suficients. De fet, alerten que si no es van més enllà molts negocis es veuran obligats a tancar. Des de la Unió Hotelera (UH) i des d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA) es reclama la reducció de salaris als treballadors i que part de les nòmines també les assumeixi l’executiu, a més de disminuir els lloguers a particulars i ajornar un any el pagament del capital en les hipoteques.

Així ho han indicat totes dues patronals mitjançant un comunicat en el qual es posa en relleu que, de l’anàlisi de les mesures aprovades, es desprèn que “gran part del pes d'aquesta crisi recau sobre el teixit empresarial reduint a mínims la corresponsabilitat necessària”. També s’avisa que, per al sector turístic, els efectes econòmics “no acabaran en el període que durin les mesures de restricció de moviments per la crisi sanitària, sinó que s'allargaran molt més en el temps”. Entenen que la recuperació serà lenta i molt probablement alguns establiments no podran recuperar la seva activitat fins al proper hivern”, fet que suposa que “haver de mantenir l'estructura actual de plantilles amb les mesures proposades és del tot inviable”.

Per a la UH i l’AHA al llarg d’aquest temps la fita “ha de ser poder recuperar l'activitat en el mínim de temps possible i especialment, assegurar el pagament de les nòmines de tots els assalariats”. Consideren, però, que “amb les mesures recollides en la llei òmnibus, aquest últim serà un objectiu difícil d'assolir”. De fet, s’adverteix que són molts els establiments que, ja ara mateix, tenen serioses dificultats per garantir els salaris” i que, de fet, totes les tindran a l’abril. I, “l’endeutament no és la solució al problema”.

Per tot això, posen sobre la taula una sèrie de mesures que, al seu entendre, són “indispensable” per “garantir el funcionament del sector en els pròxims dies, setmanes i mesos”. I, entre elles, hi figura la reducció dels salaris dels treballadors.

UH i AHA lamenten que la corresponsabilitat recau, amb les mesures adoptades, únicament en les empreses, que es veuen obligats a pagar el 100% de les nòmines

Les dues entitats lamenten que, ara mateix, “en les nòmines dels assalariats, la coresponsabilitat recau únicament i exclusivament en la part empresarial”, que continua pagant “el 100% d’aquestes”. Per això, reclamen que “altres agents també es corresponsabilitizin”. I aquests serien, per una banda, els mateixos treballadors, ja que “s’haurien de poder reduir els salaris en un determinat percentatge”, i, per l’altra, el Govern, que hauria de fer “aportacions a fons perdut per pagar-ne una altra part”. Al mateix temps, i perquè “els treballadors no es veiessin abocats a la pobresa”, també veuen convenient que “es decretés una reducció del lloguer dels habitatges que aquests paguen”.

Des de totes dues patronals hoteleres, s’entén que “amb mesures d'aquest tipus sí que existiria una real corresponsabilitat que ajudaria a mantenir el teixit empresarial i les seves capacitats productives”. A la vegada, adverteixen que, en cas contrari, “la gran majoria dels empresaris es veuran abocats a la reducció de les plantilles a la mínima expressió i a plantejar la recuperació de l'activitat econòmica per l'hivern següent en el millor dels casos”.

A banda, la UH i l’AHA també demanen que la moratòria dels lloguers no s’hauria de mantenir únicament durant la crisi sanitària sinó també “perdurar en el temps, fins que els establiments tinguin de nou un mínim d'ingressos”. Aquest allargament, entenen, s’hauria d’aplicar igualment al finançament de la part empresarial de la CASS per part de Govern.

Les dues patronals volen també que els bancs estiguin obligats a donar “una carència de capital en els préstecs hipotecaris, tant d’assalariats com d’empresaris” i fer que durant el proper any només s’hagi de pagar interessos. Defensen que la mesura “descarregaria molt la partida de préstecs del Govern i els bancs cobrarien igualment, només allargant un any el termini”.

En el comunicat conjunt, s’alerta que, sense aquestes mesures, “la majoria d'establiments, siguin hotels, restaurants o càmpings, es poden veure en la situació d'haver de tancar els seus negocis” i es lamenta que “les mesures adoptades fins ara són del tot insuficients per poder fer front a tots els pagaments necessaris fins que es reprengui l'activitat”. Es recorda que “el nostre sector compta amb 35.000 llits i amb més de 5.000 assalariats, el que es pot traduir mensualment en més de vuit milions d’euros només en nòmines”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending