El PS exigeix a Govern que accepti ser responsable subsidiari per indemnitzar les víctimes de violència de gènere

El grup parlamentari presenta un escrit d’oposició a la renovació de la reserva sobre l’article 30.2 del conveni d’Istambul i ara el ple del Consell General s’haurà de pronunciar

Salazar, amb Pere López durant una roda de premsa.
Salazar, amb Pere López durant una roda de premsa.

El ple del Consell General s’haurà de pronunciar sobre si el Govern ha de ser o no responsable subsidiari en les indemnitzacions a les víctimes de violència de gènere o domèstica. I és que el grup parlamentari socialdemòcrata ha fet constar la seva oposició a la reserva feta en aquesta qüestió des de l’executiu a l’hora de complir el conveni d’Istambul. La consellera general Judith Salazar defensa mentre aquesta xacra no s’hagi eliminat completament són necessàries mesures de “discriminació positiva” per ajudar a les dones afectades.

Andorra té ratificat el conveni d’Istambul –sobre la prevenció i lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica-, que és vigent al país des de l’any 2014 però, en el seu dia, ho va fer aplicant una reserva –és a dir, avisant que no es compliria- a l’apartat 2 de l’article 30 de dit acord. En concret, el seu redactat estableix que “l’Estat ha de concedir una indemnització adequada a qui hagi patit greus danys contra la seva integritat física o la salut, en la mesura en què el perjudici no estigui cobert per altres fonts, en particular per l’autor del delicte, les assegurances o els serveis socials i metges finançats per l’Estat. Això no impedeix a les parts requerir a l’autor del delicte el reemborsament de la indemnització concedida, sempre que la seguretat de la víctima es tingui en compte de forma adequada”. Això suposa, bàsicament, que el Govern hauria d’actuar com a responsable subsidiari en cas que el denunciat no pogués pagar la indemnització.

Quan es va signar i rubricar el conveni, anys 2012 i 2013 respectivament, Andorra va optar per aplicar aquesta reserva que, ara, en passar cinc anys, es vol renovar. L’Estat no es faria, doncs, càrrec de les compensacions a les víctimes en cas, per exemple, d’insolvència del maltractador. Des del Govern es justificava argumentant que “el dret intern no regula la responsabilitat subsidiària de l’Estat en cap tipus de delicte o contravenció i, per tant, es produiria un greuge comparatiu, en el supòsit de ratificació d’aquest article, pel que fa a víctimes d’altres delictes que no perceben indemnització per la incapacitat econòmica de l’autor”. Així constava en el document que es va enviar al Consell General.

Judith Salazar defensa que "mentre no s'elimini la violència de gènere, és necessari fer una discriminació positiva vers les víctimes"

Des del grup socialdemòcrata, però, no s’està d’acord amb aquesta postura. Per això, la consellera general Judith Salazar, en nom de tota la bancada, ha tramitat un escrit d’oposició a la renovació de a reserva. Això acabarà derivant en un debat al ple on tots els parlamentaris hauran de pronunciar-se sobre si accepten o no l’excepció al conveni d’Istambul proposada des del Govern.

“El que diem és que, fins que no s’hagi eliminat la violència de gènere, és necessari fer aquesta discriminació positiva en favor de les víctimes”, ha explicat Salazar. Des del PS es considera que “ens hem d’alinear amb democràcies modernes, com Espanya o França, que no tenen aquesta reserva”.

De fet, el conveni d’Istambul ha estat ratificat per 52 països, a més de per la Unió Europea. Només 10 d’ells (Armènia, Croàcia, Xipre, Geòrgia, Malta, Macedònia del Nord, Polònia, Romania, Sèrbia i Eslovènia) ho han fet, igual que Andorra, negant-se a acceptar l’obligació de garantir la reparació econòmica a les víctimes.  

-

Relacionat

Govern considera un greuge comparatiu indemnitzar les víctimes de violència de gènere

Comentaris

Trending