El Govern reconeix contractacions d’urgència i sense concurs a la Fundació per la Cimera Iberoamericana

Espot defensa que el personal –cinc treballadors- era necessari perquè “estava en joc el prestigi d’Andorra” i que el patronat les ha aprovat “amb rigor i valorant els millors perfils”

Signatura de la creació del patronat de la fundació per la Cimera Iberoamericana.
Signatura de la creació del patronat de la fundació per la Cimera Iberoamericana. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha admès que les diferents contractacions de personal realitzades per la Fundació Oficina Cimera Iberoamericana Andorra 2020 s’han hagut de fer sense seguir els principis de publicitat, concurrència i objectivitat que estableix la llei per a les entitats del sector públic. Ho ha justificat, però, al·legant la urgència de tenir aquests treballadors disponibles per “atendre una sèrie de compromisos immediats” amb els quals “estava en joc” el “renom i prestigi” del país.

Espot ha fet aquestes afirmacions en el marc de la pregunta parlamentària formulada per la consellera general del grup socialdemòcrata Susanna Vela. El màxim responsable de l’executiu ha explicat que la Fundació, creada per “organitzar el conjunt d’actes” que comportarà la Cimera Iberoamericana, tan previs com el mateix esdeveniment, previst a la tardor, disposa actualment de cinc empleats: un gerent, una coordinadora, un director financer, un agent de protocol i una traductora.

Cap d’aquestes persones, però, s’ha contractat amb un concurs públic que introduís els criteris que estableix la Llei de Fundacions per a les entitats públiques: publicitat, concurrència i objectivitat. Espot ha explicat que “les ha aprovat el patronat i s’han fet des del màxim rigor i valorant quins eren els millors perfils”. El cap de Govern ha manifestat que “hi ha motius que justifiquen que en determinats supòsits es puguin flexibilitzar aquestes contractacions” i que aquest cas s’hi ajustava perfectament.

“Calia atendre una sèrie de compromisos immediats en què el prestigi i el renom del país estava en joc”, ha al·legat. També ha assegurat que “estarem fiscalitzats degudament amb caràcter posterior” i que, malgrat la urgència, “les coses s’han fet com calien fer-les. Som curosos des del patronat”.

Des del PS s'ha lamentat que no se sap encara quin serà el cost de l'esdeveniment, però que ja supera els dos milions

Espot ha defensat la importància de la Cimera, “un dels esdeveniment de més gran envergadura” que s’hauran celebrat mai al Principat “per la rellevància de qui ens visitarà i per l’impacte mediàtic”. També ha destacat que “volem ser el màxim de transparents possibles i informar amb detall dels inconvenients i els avantatges que comporta”. D’aquests darrers, ha apuntat la possibilitat “d’exportar el nom d’Andorra a una regió on som prou desconeguts”, fet que genera “moltes oportunitats, particularment en l’àmbit econòmic”.

Des del grup socialdemòcrata, Vela ha volgut remarcar que, per ara, “desconeixem el cost final de tot això, però intuïm que serà més de dos milions” i ha exigit que “cal ser més didàctic i compartir els beneficis que s’espera tenir i els costos que s’hauran d’assumir”. Sobre el punt del pressupost, ha intervingut Pere López, per lamentar que, quan l’anterior cap de Govern, Toni Martí, el va informar de la possibilitat d’acollir la Cimera, “em va parlar d’un cost entre 1 i 1,5 milions d’euros” i, per tant, “no sabia quina era la veritable dimensió”, que ha acabat sent “un abast que va molt més enllà del que se’ns havia explicat”.

Etiquetes

Trobada de coordinadors i responsables d'afers iberoamericans aquest diumenge a Soldeu, en el marc de la reunió de ministres.

Relacionat

Els dubtes que genera la Fundació de la Cimera Iberoamericana arriben al Consell General

Comentaris (3)

Trending