El cànnabis convenç els grups parlamentaris

Tant les bancades que donen suport a Govern com la de Terceravia veuen el projecte interessant per diversificar el sector agrícola amb un cultiu, remarquen, per a “fins terapèutics”

Una plantació de cànnabis.
Una plantació de cànnabis.

Els grups parlamentaris, en la seva gran majoria, no veuen amb mals ulls la possibilitat d’impulsar el cànnabis com un cultiu alternatiu al tabac. Així sí, tots deixen clar que sempre amb uns fins terapèutic. Tant els de la majoria, com Terceravia –el PS ha optat per no pronunciar-se malgrat ser consultat- remarquen que és una fórmula a estudiar per diversificar les explotacions agràries i, a més alguns remarquen que pot obrir la porta a un sector econòmic com és els dels laboratoris per a la seva transformació d’alt valor afegit.

Des de Demòcrates (DA), la consellera Berna Coma posa en relleu que les explotacions agràries, amb el futur del tabac en qüestió, necessiten “diversificar-se” i el cànnabis “és una cosa més que s’està mirant”. Sempre, deixa clar, per a un “ús terapèutic”, tot recordant que està demostrat que té efectes positius per als malalts d’esclerosi o que han de seguir quimioteràpia. “Estaria molt regulat”, destaca, tot afirmant que “no s’ha de veure com un risc que creixi el consum”.

“No parlem de droga; sinó d’un producte per a fins medicinals”, explica el conseller general liberal Marc Magallón, que recorda que el programa de la formació ja incloïa una proposta similar. I és que “la nostra latitud i el nostre clima és força adequat” per a un cultiu “alternatiu al tabac” tot i que “no de la mateixa magnitud”. A més, posa en relleu que “és una cosa relativament rara de fer i un producte a l’alça; hi hauria molta demanda i, per tant, seria atractiu”. Sobre les crítiques aparegudes remarca que “s’ha d’explicar i informar bé”.

Cap dels grups parlamentaris s'hi mostra, per ara, en contra; tot i que el PS prefereix no pronunciar-se per manca d'informació

El tercer grup de la majoria, Ciutadans Compromesos, també és partidari de la proposta. Així ho explica Carles Naudi. El parlamentari recorda que també apareixia al seu programa electoral davant una “transformació necessària del sector agrícola”. Afirma que “pot aportar molt rendiment i també know how i talent del sector farmacèutic”. A més, entén que s’emmarca també dins d’una altra proposta de la formació: la de crear un fons sobirà. Així, entén que “part dels beneficis que s’aconseguissin es podrien desviar cap a ell”.

No només els grups de la majoria veuen amb bons ulls la proposta. També ho fa Terceravia, segons explica la seva consellera general Carine Montaner. “Tenint en compte el declivi creixent del tabac, que fa viure moltes famílies al país, cal trobar alternatives diversificant el sector agrícola amb cultius rendibles a finalitats medicinals i el cànnabis terapèutic podria ser una via”, explica. Sempre, això sí, “a condició de legislar de manera molt estricta” com ja han fet alguns països de l’entorn, com ara, recorda, Portugal o França. La parlamentària laurediana deixa clar que “no es tracta de droga” i que “caldria un control rigorós de les plantacions i de la indústria farmacèutica que s'implantaria al país per evitar derives”.

Altaveu també ha demanat valoració de la proposta al grup parlamentari socialdemòcrata. Des de la bancada, s’ha optat per no fer declaracions al·legant la manca d’informació sobre el projecte.

Calvó conversa amb la presidenta de la comissió d'Economia, Mònica Bonell.

Relacionat

Agricultura estudiarà els models suís i canadenc del cultiu de cànnabis
-

Relacionat

Govern avalua a nivell tècnic el cultiu de cannàbis per fer el retorn als impulsors del projecte
-

Relacionat

Agricultura estudia un projecte per cultivar a Andorra cànnabis per a usos terapèutics

Comentaris (6)

Trending