Agricultura estudia un projecte per cultivar a Andorra cànnabis per a usos terapèutics

El Govern planteja el cultiu com una de les alternatives, ni de bon tros la única, que podrien tenir els pagesos per compensar la reducció progressiva que haurà d’experimentar el tabac

-
-
El departament d’Agricultura està estudiant un projecte que li han fet arribar per cultivar a Andorra cànnabis per a usos terapèutics, medicinals. L’eventual implementació de l’esmentat projecte, que hauria de disposar també del suport, entre altres, de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), es troba en una fase encara molt incipient, però s’integraria en el pla de diversificació agrícola i recerca d’alternatives per poder ‘compensar’ al sector de la pagesia la progressiva reducció que haurà d’experimentar la plantació de tabac.

L’existència de l’estudi l’ha avançat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en el transcurs d’una entrevista al programa ‘La Rèplica’, d’Andorra Televisió. Calvó, que no s’hi ha esplaiat gaire, ha emmarcat el cultiu del cànnabis entre aquells nous projectes que s’estan desenvolupant o analitzant per diversificar el sector de l’agricultura. La titular de Medi Ambient ha deixat clar, però, que allò que els pagesos deixaran de guanyar per la reducció del tabac haurà de compensar-se per fonts distintes.

Calvó ha explicat que s’està treballant en tot de projectes per reforçar els productes locals, tals com la carn de qualitat, que ja ha fet un notable recorregut, o el vi, que tot i tenir a Andorra una petita producció ja ha vist com alguna de les seves varietats ja han estat reconegudes internacionalment. També ha citat el projecte per desenvolupar el cultiu de nabius. En aquest marc, i esmentant productes complementaris al tabac, la responsable ministerial ha citat el cultiu de cànnabis.

Fonts properes al ministeri consultades han explicat que tot just ara el ministeri està analitzant un proposta que li ha arribat que planteja situar a Andorra alguns punts on poder cultivar cànnabis de manera altament controlada i exclusivament destinada al seu tractament per a usos terapèutics. Fonts agrícoles, que en alguns casos han mostrat la seva estupefacció per la iniciativa, han recordat que no hi hauria altra forma que construir hivernacles on poder dur a terme els cultius.

Durant l’entrevista, que ha durat tres quarts d’hora i s’ha centrat fonamentalment en qüestions mediambientals, Calvó s’ha referit a la qüestió del cànnabis de manera gairebé testimonial i poc més que anecdòtica, tot i que el projecte existeix i està sobre la taula ministerial. La ministra, en matèria de medi ambient, ha tornat a referir-se al nou etiquetatge energètic i ha anunciat, per exemple, la posada en marxa ben aviat d’un nou centre de triatge que possibilitarà valoritzar més i millor encara que ara els residus que es reciclen.

 

Etiquetes

Comentaris (22)

Trending