Agricultura estudiarà els models suís i canadenc del cultiu de cànnabis

La ministra Sílvia Calvó anuncia canvis en les ajudes i bonificacions als agricultors

Calvó conversa amb la presidenta de la comissió d'Economia, Mònica Bonell.
Calvó conversa amb la presidenta de la comissió d'Economia, Mònica Bonell.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director del departament d'Agricultura, Josep Casals, han comparegut aquest dimecres a la comissió legislativa d'Economia. Calvó ha dit que el conreu de cànnabis amb finalitats terapèutiques està en una fase embrionària però que, més endavant, estudiaran els models de Suïssa i del Canadà. Ha volgut destacar que és “un element més en el full de ruta per a la diversificació de l’agricultura”.

Casals ha reiterat que és un projecte extern al Govern "però el nostre deure és estudiar-lo i avaluar-lo". Ha recordat que és un treball amb diversos ministeris implicats mentre que Calvó, preguntada per la consellera de Terceravia, Carine Montaner, ha afegit que "no és farà de forma immediata". També es volen fomentar altres cultius com els dels nabius i i la producció de productes cosmètics amb tabac a través de la biotecnologia. Tot i això, la ministra creu que no hi ha un producte únic que pugui substituir els beneficis que es deriven del conreu de tabac, però que la intenció és treballar per diversificar els ingressos. En aquest sentit ha destacat que la moratòria de 30 anys per al cultiu del tabac aconseguida en la negociació amb la Unió Europea "no l'ha obtingut cap altre país".

La compareixença ha servit per explicar el foment del règim de productes de qualitat i el consum dels productes locals.  Es vol fomentar el cultiu de la vinya orientat a la creació de la Denominació d'Origen Protegit d'Andorra i al desenvolupament de l'enoturisme. Aquest any es destinaran 800.000 euros al manteniment de les instal·lacions de l'escorxador.

Es canviarà també el règim de subvencions. "Volem aportar bonificacions als que ho facin millor perquè sabem que el consumidor cada vegada té més interès a conèixer si darrere del producte hi ha qualitat però també benestar animal, preservació de la biodiversitat o del paisatge. Tots aquests elements són valuosos per al consumidor i faran més atractiu el producte".

Finalment, la ministra també ha anunciat l'entrada a tràmit al Consell General, abans que acabi l'any, d'una llei omnibús. "Ha de recollir les propostes dels ramaders com ara els aspectes dedicats a la distribució i a la venda".

 

Comentaris (3)

Trending