Vistiplau sense fissures del Consell General al canvi a la llei dels ERTO

El text rep el suport de tots els grups, que destaquen la importància de poder adaptar-se i ser flexible segons com evolucionin la situació sanitària i les restriccions als països de l’entorn

El ple del Consell ha votat de forma unànime a favor de la llei.
El ple del Consell ha votat de forma unànime a favor de la llei. DEMÒCRATES

El Consell General, sense cap sorpresa, ha validat la modificació de la tercera Llei òmnibus que permetrà ampliar els ERTO a les empreses més vinculades al turisme i, per tant, més afectades per les restriccions als països veïns que impedeixen l’arribada de visitants. El text, entre altres canvis, facultarà al Govern perquè, via decret, pugui permetre que un nombre major de treballadors puguin ser incorporats als ERTO. El projecte legislatiu ha rebut el vot unànime de tots els grups de la cambra parlamentària.

El canvi a la llei servirà per donar aire a aquells sectors més afectats per la impossibilitat de tenir turisme, ja que s’adapta a aquestes circumstàncies, no esperades en el moment de tancar el text original. “No ens sap greu rectificar. No es tracta de corregir error sinó d’adaptar-nos i ara tindrem una normativa que respondrà millor a les necessitats de treballadors i empresaris”, ha apuntat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

Un dels establiments hotelers del país.

Relacionat

Govern podrà ampliar el percentatge de plantilla que hotels o altres empreses poden posar en ERTO

En representació dels tres grups de la majoria, la liberal Eva López ha posat en relleu els avantatges del nou text. “Malauradament, la pandèmia està encara amb nosaltres i no deixarem de donar suport als ciutadans del país. Cal continuar aportant mecanismes legals per minvar els impactes de la crisi”, ha comentat.

La llei també ha rebut el suport del grup socialdemòcrata. La seva consellera general Judith Salazar ha celebrat que “s’ha actuat ràpid” i, especialment, el fet que hi hagi una retroactivitat a partir de l’1 de febrer. “És positiva”, ha remarcat, al mateix temps que ha admès que la solució aportada és “la manera de ser adaptables i flexibles”.

També ha aprofitat la intervenció per demanar que es valori el gran esforç realitzat pels funcionaris del departament de Treball, amb una gran càrrega de feina, justament, per gestionar els ERTO. Per això, ha demanat que es valori la possibilitat de remunerar econòmicament les hores extraordinàries a aquest col·lectiu. Des del Govern, Gallardo ha recollit el guant. Tot i destacar que també hi col·laboren en la gestió dels ERTO altres treballadors de l’administració, ha apuntat que “l’exercici de contenció ens obliga a ser curosos però intentarem veure fins a on podem arribar i quin reconeixement se’ls pot fer, vetllant sempre per la necessitat de seguir el pressupost”.

La porta d'un hotel d'Andorra.

Relacionat

Els ERTO ampliats seran d’aplicació a partir del febrer

Des de Terceravia, s’ha destacat que “hi ha urgència i hem de donar resposta i suport a teixit empresarial i assalariats”. Per això, ha indicat el conseller Joan Carles Camp, s’ha donat el vistiplau a la modificació legislativa. Ha volgut alertar, però, del sobreesforç que suposa el nou crèdit per valor de 50 milions que la llei valida per afrontar noves despeses vinculades a la gestió de la pandèmia.

Sobre aquest punt, el ministre de Finances, Eric Jover, ha volgut aclarir que es tracta d’una xifra que s’assumirà no amb nou endeutament sinó amb la tresoreria existent  a Govern. Aquesta, ha remarcat, està reforçada de forma important. Així, dels 7,3 milions d’euros disponibles a 31 de desembre del 2019, s’ha passat en un any a 181,5 milions via les diferents accions per aconseguir fons que s’han realitzat al llarg dels darrers mesos. Per tant, “hi ha un marge molt més ampli per assumir el crèdit extraordinari”.

Comentaris (2)

Trending