El text s’aprovarà aquest dijous al Consell. A partir d’aquí, cal esperar la signatura dels Coprínceps i, posteriorment, el decret de Govern on s’estableixi el nou percentatge -segons ha pogut saber Altaveu, inicialment s’ampliaria al 100% amb revisions cada tres o quatre setmanes en funció de l’evolució de la situació- i els sectors que s’hi poden acollir. Per tant, encara hauran de passar alguns dies i ja serà ben entrat febrer quan la nova normativa siguin plenament aplicable. I, com ha reconegut el ministre portaveu, Eric Jover, no preveu cap retroactivitat pel gener.
Així doncs, no serà fins al febrer quan les empreses puguin ampliar l’abast dels ERTO actualment aplicats. Les nòmines del gener s’hauran d’afrontar en les condicions marcades en la tercera Llei òmnibus original. És a dir, mantenint en situació normal el 25% de les plantilles, pagant la totalitat del salari, a banda de la part corresponent a l’empresa d’aquells empleats als quals sí que se’ls apliqui una reducció de jornada o una suspensió de contracte. Des del sector hoteler i d’allotjaments turístics s’adverteix que això pot posar molts negocis en serioses dificultats, tot i agrair que, a partir del mes vinent, podran respirar una mica més.
“No és l’ideal”, comenta el gerent de la Unió Hotelera, Jordi Pujol mentre que des de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz apunta que “no ens va gaire bé”, tot i celebrar el canvi legal anunciat. En aquest sentit, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, posa en relleu que la despesa del gener arriba després de “mesos sense haver pogut facturar gairebé res” i amb les empreses “esgotant la tresoreria i sense l’horitzó per començar a treballar”.
Malgrat aquest punt, el sector rep amb satisfacció una modificació legislativa que pot suposar tot un baló d’oxigen. “En principi, ens dona un respir. Permetrà allargar la resistència dels establiments, que estem apurats”, ha indicat Canut, mentre que Ruiz ha volgut mostrar-se “agraït” per l’esforç fet pel Govern. Des de la UH s’entén que, mentre no es recuperi la possibilitat de venir al país a fer turisme, s’hauria de permetre que l’ERTO abastés tota la plantilla: “si tens zero entrades, no crec que hagin d’obligar ni al 10 ni al 5%; l’hotel no té turistes”.
Des del sector es remarca, a més, que les ajudes són necessàries ara per culpa de les restriccions de mobilitat aplicades a França i Catalunya, però es deixa clar que el desig que tenen totes les empreses és poder recuperar la normalitat. “Sempre diem que volem treballar i que no volem tenir gent en ERTO”, ha reiterat Ruiz que es posa ell mateix d’exemple d’aquesta voluntat: “La meva idea és, si França no es confina, intentar obrir el febrer per aprofitar la setmana de vacances que tenen allà”.
Comentaris