Transport analitza com limitar les importacions dels vehicles industrials més antics

Aprofitant el nou Codi de Circulació, els requisits es podran marcar per reglament i es deixarà clar que només es permetrà matricular aquells que tinguin l’etiqueta Euro vigent i, com a molt, aquella immediatament anterior

Els autocars estan considerats vehicles industrials.
Els autocars estan considerats vehicles industrials.

El Govern preveu limitar les importacions de vehicles industrials per evitar que es puguin matricular alguns amb molts anys d’antiguitat o molts quilòmetres a les seves rodes. La problemàtica ha estat denunciada per l’AIVA i l’executiu preveu aprofitar les disposicions del nou Codi de Circulació per acotar de forma més estricta la normativa. En concret, es vol deixar clar que només autoritzaran aquells que tinguin l’etiqueta Euro vigent i la immediatament anterior.

El problema, lamentat des de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), és conseqüència d’un canvi fet el 2014 en el Codi de circulació. Es va passar de limitar la matriculació en funció dels anys d’antiguitat, com es feia fins llavors, a fer-ho seguint l’etiqueta Euro. Així, si la vigent era l’Euro 6, es permetia l’arribada de cotxes amb l’Euro 5, però no una altra d’anterior.

La idea del Govern és aconseguir que aquells vehicles que es matriculin tinguin una antiguitat com a màxim d’uns cinc anys

El director del departament de Transport, Josep Pujol, ha explicat que, al poc temps de fer-se la modificació legislativa, va canviar l’evolució de les distincions Euro pels vehicles industrials. Es van començar a introduir lletres. Per exemple, Euro 5a, Euro 5b, etc. Això feia que, amb la llei andorrana a la mà, també es poguessin matricular aquells que tenien l’Euro 4, encara que tinguessin molt quilometratge o molts anys.

De fet, això és el que inquieta l’AIVA. Des de l’entitat s’ha arribat a explicar el cas d’un vehicle al qual l’any passat se li va posar placa del país tot i tenir més de deu anys de vida i un milió de quilòmetres. Des del Govern s’entén que s’ha d’intentar evitar que situacions similars es puguin repetir.

Un camió de repartiment de mercaderies.

Relacionat

Preocupació per la importació de vehicles industrials massa antics i amb molts quilòmetres

Es vol fer aprofitant la futura aprovació del nou Codi de Circulació. Justament, com recorda Pujol, un dels canvis és que moltes coses que ara queden fixades per llei -i, per tant, amb un procés de modificació molt més complicat i feixuc- es puguin fixar via reglament. I una d’aquestes coses seran els requisits per a importar un vehicle. “Hem de trobar encara el redactat exacte però el que volem és deixar clar que només s’autoritzarà la categoria Euro anterior i la immediatament anterior, sigui un número o una lletra”, afirma.

El director de Transport alerta que s’ha d’afinar molt com es plasma aquesta limitació. Tot i això, es té clar que el que es vol és que “els vehicles que s’importin tinguin com a màxim una antiguitat màxima d’uns cinc anys”. També cal tenir present que “molts vehicles industrials també es passen després a Espanya perquè les empreses els tenen en renting o leasing” i, per tant, “hem d’anar amb compte amb quins frens posem perquè no ens els posin també a nosaltres”. 

Etiquetes

Comentaris

Trending