Així ho ha explicat a Altaveu el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), Carles Sansa. Des del sector, es recorda que, fins fa uns anys, el criteri emprat a l’hora d’autoritzar o no una matriculació d’un cotxe, camió o autocar, entre altres, provinent de l’estranger era, simplement, l’antiguitat. Si tenia més de tres anys, no es permetia el canvi de placa.
L’entitat demana aprofitar els canvis al codi de circulació per trobar una solució a una problemàtica que no s’adequa a la política d’ajudes per a la compra de vehicles eficients
Això va canviar l’any 2014, amb la modificació del Codi de Circulació que es va aprovar l’any 2014. Un dels articles fixava, segons l’exposició de motius del text, “com a requisit general per poder matricular i inscriure un vehicle al registre, que tingui una classificació euro igual o com a màxim d'un nivell inferior a la vigent per a l’any en curs”. D’aquesta forma se substituïa “una limitació quantitativa per una regulació d’acord amb criteris d’eficiència energètica i de preservació del medi ambient”. En el cas dels turismes, sempre s’exigia una classificació Euro 5 com a mínim. En el cas dels industrials (camions o autocars per exemple) no hi havia aquest mínim.
El problema, indica Sansa, arriba amb el fet que aquests darrers no es regulen únicament per un número sinó que, en cada categoria, hi ha també diverses lletres. I, per tant, per saltar de xifra es triga més que amb el cotxe. I, ara, remarca, “no importa quants quilòmetres o anys tingui”. Només que la categoria i que superi la inspecció tècnica (ITV).
Des de l’AIVA s’adverteix que, els darrers anys, s’han donat casos realment preocupants de vehicles amb una antiguitat considerable i molt usats que han pogut matricular-se amb placa andorrana. Es tracta de material que comprat a l’estranger surt molt bé de preu. Posa l’exemple d’un d’industrial que, l’any passat, va importar-se tot i tenir més de deu anys i amb un milió de quilòmetres a les seves rodes.
Per això, Sansa entén que “s’ha de buscar la fórmula d’impedir aquesta picaresca i Govern ha de mirar-ho”. Al seu entendre, la futura modificació del codi de circulació, amb el trasllat de moltes disposicions a reglaments, “és una bona oportunitat”. Apunta que “sabem que hi estan treballant” i remarca que seria important prendre alguna mesura.
Al seu entendre, aquesta situació contradiu la política marcada des de l’executiu fa uns anys amb el pla Engega. “És contraproduent tenir ajudes oficials per vehicles més eficients per una banda i, per l’altra, que no es pugui resoldre aquesta problemàtica”, comenta.
Un altre canvi demanat des de l’AIVA fa referència als cotxes clàssics. Ara mateix, tot just cal que un turisme tingui 25 anys o més per tenir aquesta consideració i des de l’entitat s’avisa que caldria “filtrar” i destriar entre aquells que “sí que tenen algun valor” i la resta.
Comentaris (6)