La taxa al carboni inquieta els sectors econòmics que més depenen del carburant

Transportistes de viatgers i mercaderies així com taxistes avisen que necessitaran ajudes si la nova figura es trasllada totalment al cost dels combustibles

Taxis estacionats al carrer Josep Rossell Calva d'Andorra la Vella.
Taxis estacionats al carrer Josep Rossell Calva d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

L’entrada en vigor, un cop s’aprovi la llei ara a tràmit parlamentari, de la nova taxa al carboni preocupa no només al sector de la distribució de carburants. També genera inquietud en altres àmbits empresarials pels quals la despesa en combustible suposa una part important dels costos per fer l’activitat. Avisen que si la nova figura impositiva acaba traslladant-se totalment al preu del gasoli o la benzina, els suposarà un problema, i més en l’actual context de crisi provocat pel coronavirus, i demanen a Govern que se’ls tingui en compte per mirar d’atenuar l’impacte.

Des de l’executiu es defensa que la taxa tot just suposarà, en el pitjor dels casos -trasllat total al preu per part dels distribuïdors de carburant- un increment d’uns tres cèntims per cada litre. Però els empresaris que en depenen adverteixen que això pot suposar una càrrega perillosa. I més si es té en compte l’actual situació econòmica. Un exemple és el col·lectiu de taxistes.

Els sectors afectats estan pendents de mantenir una reunió amb Govern on es vol traslladar la preocupació i es posarà sobre la taula la necessitat de tenir ajudes per afrontar les conseqüències de la nova figura

“Qualsevol increment ens afecta. I ara no és el millor moment. No hi ha turistes. Estem patint molt la crisi del coronavirus”, explica el president de l’Associació de Taxistes, Marcio Pereira. En aquest sentit, recorda que el carburant suposa un 15% de tots els costos que han d’afrontar els petits empresaris del sector. Per això posa en relleu que “si la taxa es trasllada, hauríem de poder tenir alguna ajuda”.

Des del Govern ja es va apuntar la disposició a revisar la possibilitat, ja existent, que tenen alguns sectors de recuperar part del que paguen en impostos especials. Es tracta d’una opció ben rebuda, però que es vol acabar d’aclarir. En aquest sentit, des de l’Associació de Transportistes de Mercaderies (ATMCA), i com explica la seva directora, Mònica Dalmau, s’està a l’espera d’una reunió que han de mantenir els pròxims dies. “Tenim una afectació directa i queda clar que, si puja el preu, ens afectarà”, alerta. I, per això avança que “intentarem negociar ajudes”.

En el cas de les companyies de transport de persones, i en particular les que s’encarreguen de les línies de bus regular, aquesta situació s’afegeix a una altra, també derivada de la pandèmia. Des de la Cooperativa Interurbana, Gabriel Dalleres recorda que ells ja tenen l’opció de tenir un retorn de l’import en funció del tipus de vehicle i de la contaminació que provoca. Apunta, però, que altres sectors que també gasten molt en carburant no tenen aquesta opció, com ara les constructores. “Per això han demanat formar-ne part”, recorda.

Dalleres també apunta que, a nivell general, la pujada de cost del carburant no seria un problema “si es pot traslladar a l’usuari”. En el seu cas, però, no és tan senzill, ja que tot està en el marc de la concessió de les línies de bus. En aquest punt, recorda que el contracte preveu analitzar la possibilitat d’un “reequilibri econòmic” en el cas que hi hagi “una mesura d’obligat compliment i de caràcter general i que no era previsible quan es va signar el contracte”.

De fet, des de les companyies es té clar que l’entrada en vigor de la taxa al carboni, així com la posada en marxa d’un nou abonament mensual a 30 euros s’hauran d’abordar amb Govern. “Es confia que hi haurà més usuaris, però també pot dir que necessites més busos. No necessàriament hi haurà més ingressos sense més despeses”, recorda Dalleres. Per tant, “caldrà fer els números abans perquè no hi hagi sorpreses”.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending