El tancament d’operacions aparaulades abans del confinament dispara les matriculacions al juliol

El sector rep amb optimisme l’increment d’operacions fins a una dada rècord en els darrers anys tot i que es xifres anuals es mantenen encara per sota de les del 2019

Clients en un concessionari de vehicles.
Clients en un concessionari de vehicles. ARXIU

Durant el mes de juliol es van disparar les matriculacions de juliol. Així, es van superar el mig miler de vehicles venuts, una de les xifres més elevades dels darrers mesos. Els concessionaris han tancat gairebé un 30% més d’operacions que el mateix mes de l’any passat, tot i que encara la xifra acumulada de l’exercici pateix els efectes del confinament causat pel coronavirus, ja que reflecteix una reducció del 29% en comparació al 2019. Des del sector, però, valoren molt positivament la situació.

En xifres absolutes, es van matricular 506 vehicles. Això suposa un 29,7% més que els 390 del juliol del 2019 i una de les dades més elevades en sol mes dels darrers cinc anys. D’aquests, 325 van ser turismes, amb un increment del 25,5% i 126 motocicletes o ciclomotors, un 57,5% més –de 80 a 126-. En totes les categories són xifres de les més altes dels últims exercicis.

Tot i aquest juliol especialment bo, els mesos de tancament obligatori continuen situant les matriculacions globals de l’any per sota de les del 2019. Des de gener, s’han registrat 1.852, en comparació als 2.621 del mateix període del passat exercici. Per tant, es manté una davallada del 29,3%. Ara bé, cal tenir present que, fa un mes, aquesta reducció fregava el 40%.

Des de l’AIVA es posa en relleu que “encara hi ha molt client que no treballa i empreses amb dubtes a l’hora de renovar flotes” i que, malgrat això, “estem per sobre de les expectatives que teníem”

Des de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), el seu president, Carles Sansa, ha valorat positivament aquestes xifres que atribueix “a una sèrie de circumstàncies que conflueixen”. En primer lloc, el fet que al juliol “com a període previ a vacances, ja hi ha més gent predisposada a estrenar cotxes”. En segon lloc, i pel que fa a les motocicletes, apunta que “solen tenir un punt àlgid a la primavera que ara s’ha traslladat un parell de mesos”.

I aquest és, justament, el tercer punt clau que explicaria, segons l’AIVA, les excel·lents dades del juliol: el fet que s’han tancat ara moltes operacions que es van gestar en les setmanes prèvies a l’esclat de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. “Hi havia vendes que estaven aparaulades llavors i els vehicles han arribat ara”, ha comentat Sansa.

El dirigent de l’entitat té clar que “el mes és, lògicament, bo” i remarca que “detecto que hi ha molta gent amb ganes de gaudir del nou vehicle de seguida”. Des de l’AIVA es posa en relleu que cal tenir en compte que “hi ha molt possible client que encara no treballa o ho fa a un ritme inferior i moltes empreses amb dubtes que prefereixen per ara no renovar la flota automobilística”. Per això, entén que cal estar satisfets, malgrat que les xifres globals de l’any estiguin per sota de les del 2019. “Estem per sobre de les expectatives que podíem tenir fa dos mesos”, afirma.

De cara als propers mesos, entén que “un objectiu ambiciós seria poder acabar amb dades similars a les de l’any passat”, fita que veu possible “si es manté la tendència actual, que és bona”. Clar que això dependrà, evidentment, de com evolucioni la situació sanitària i, també, de l’afectació que pugui tenir en altres sectors econòmics.

Pel que fa al tipus d’energia emprada pels vehicles, els de benzina segueixen sent els més venuts. 296 del total. Els de gasoli ocupen el segon lloc, amb 148, seguits dels vinculats a l’electricitat (100% i híbrids), amb 43.

Comentaris

Trending