Restaurants amb reserva prèvia i sense bufets d’autoservei

L’administració i el sector està acabant de definir les condicions en què s’hauran d’obrir bars i establiments de restauració

Tiradors d'un bar.
Tiradors d'un bar. ARXIU

L’administració i el sector de l’hostaleria estan acabant de definir les condicions en què s’hauran de poder obrir, previsiblement a partir de l’1 de juny, encara que és possible que sigui més tard o que fins i tot algunes empreses decideixin no posar-se en marxa fins més endavant, els bars i els establiments de restauració. Per ara hi ha una guia tècnica elaborada a mode de proposta que inclou recomanacions i idees, per dir-ho així, a banda de tot un seguit de recordatoris d’instruccions generals donades fins ara.

El document, que encara no és definitiu, inclou mesures generals, recomanacions prèvies com ara fer un pa de formació al personal o repensar els horaris i els quadrants per adaptar-los a les noves necessitats, recomanacions sobre neteja i desinfecció de les instal·lacions, criteris en relació amb el funcionament de l’empresa -per exemple, evitar que el personal surti a fumar a l’exterior o que usi el telèfon mòbil mentre està en plena jornada- i, és clar, un seguit de propostes en relació al distanciament que hi ha d’haver en la zona de consum, que és la que afecta els clients.

Una de les qüestions que les autoritats sanitàries han d’acabar de dissenyar són els percentatges d’aforament i les persones que puguin reunir-se al voltant de la mateixa taula, tenint en compte que s’ha de mantenir una distància interpersonal de dos metres. Les mesures de distanciament entre un grup “podran flexibilitzar-se quan els comensals formin part d’una unitat de convivència i ho sol·licitin expressament”. Dispensadors d’hidrogels han d’estar repartits pel local i ser ben visibles.

“Estovalles, tovallons i estris han de ser preferentment d’un sol ús i els condiments (oli, sal, vinagre, etc.) s’han de servir unitàriament i en format monodosi”

El model de negoci, s’esmenta en la guia, haurà de focalitzar-se en la cita prèvia o la històrica reserva per tal de poder facilitar una correcta disposició de l’espai. Alhora, es remarca que és molt millor parar la taula en el mateix moment que arribin els comensals i no pas haver-ho fet amb antelació. “Estovalles, tovallons i estris han de ser preferentment d’un sol ús i els condiments (oli, sal, vinagre, etc.) s’han de servir unitàriament i en format monodosi.”

Es recomana no fer servir cartes físiques i si ho són, que es puguin desinfectar. “No s’aconsella fer servir bufets d’autoservei tot i estar protegits i disposar de protocols de seguretat” alhora que “s’ha de limitar el nombre de persones a la barra respectant sempre la distància de seguretat”. Si hi ha zones d’espera definides en els locals, en aquestes s’ha de preveure que s’hi pugui mantenir el distanciament remarcat constantment. Per això “cal dissenyar un protocol per assegurar-se que els clients mantenen les distàncies en cas d’haver-se d’esperar per seure. El dit protocol pot incloure, entre altres mesures, marques al terra per indicar la distància adequada”.

També cal “limitar tant com sigui possible el contacte entre clients i empleats. Barreres físiques com mampares i acrílics en barres i caixes registradores són acceptables” i “si és possible, cal fer servir la tecnologia per reduir la interacció; per exemple, mitjançant intercomunicadors i mètodes de pagament que no hagin d’incloure l’efectiu”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending