Pressió ‘argentina’ per flexibilitzar encara més els requisits per seguir treballant a Andorra

Marcelo Ponce, portaveu del grup que representa els temporers d’aquell país demana canviar la condició de demostrar experiència prèvia i assegura que el consolat a Barcelona també ha fet la petició a Govern

Argentins esperant la sortida del bus a l'estació.
Argentins esperant la sortida del bus a l'estació.

Un cop acabada la temporada d’hivern, són molts els temporers que marxen. També molts els que ho fan amb recança. Voldrien quedar-se per treballar a l’estiu però no compleixen els requisits. Des d’Argentinos en Andorra es calcula que són ja un miler els compatriotes que han abandonat el Principat i, d’aquests, la meitat haurien desitjat continuar. Per això, es confia que la futura quota d’estiu flexibilitzi alguna de les condicions, una demanda que també s’hauria fet des del consolat a Barcelona del país andí.

Així ho ha explicat el portaveu del grup, Marcelo Ponce, que valora positivament el primer canvi introduït, en aquest cas, al reglament de quota general, que permetrà que molts temporers ja passin a ser fixos amb només dues campanyes fetes al país. Apunta, però, que encara cal avançar més, tot admeten que hi ha “una sensació de tristesa” pel fet que, de moment, hi ha altres compatriotes que han quedat sense solució. Són els que només han fet una temporada o els que no poden acreditar la seva experiència prèvia al país d’origen.

I aquests, lamenta, ja estan abandonant el país. Els càlculs dels grup situen ja en un miler els argentins que han marxat ja d’Andorra un cop finalitzada la campanya d’hivern. I es mostra especialment trist pel fet que molts d’ells haurien preferit continuar al Principat i fer també temporada d’estiu, sigui via la quota general sigui mitjançant l’específica que, però, encara trigarà a publicar-se. Segons va poder saber Altaveu, no entrarà en vigor fins a mitjan de juny.

Temporers fent cua a la porta d'Immigració.

Relacionat

La quota d’estiu difícilment permetrà seguir els temporers que no es puguin acollir a la general

De fet, apunta Ponce, unes 500 d’aquestes persones que ja han marxat, estarien en aquest grup. Malauradament, es troben que, o bé no compten amb dues temporades fetes al país o que no poden demostrar els llocs on van treballar a l’Argentina perquè, en molts casos, ho van fer de forma irregular. Ponce ha valorat positivament la flexibilització ja feta a la quota general, tot remarcant que “és una comprovació de la realitat”. És a dir, que Govern ha acabat acceptant que no hi havia cap més sortida. “Com que no s’ha pogut arribar a l’objectiu, no els ha quedat més opció si volien tenir treballadors”, ha indicat.

Això és el que li fa concebre esperances que la futura quota d’estiu també patirà alguna modificació. “Crec que els pròxims dies, tindran una estadística més exacta de quants poden fer el canvi de temporer a fix i potser acabaran fent alguna modificació més”, apunta. De fet, és aquí on assegura que la demanda no és ja només del col·lectiu, sinó que també s’està fent des de les autoritats argentines. En aquest cas, via el consolat a Barcelona.

“S’està fent també pressió perquè es faci un canvi en aquest requisit de demostrar l’experiència prèvia”, indica Ponce. Al seu entendre, el principal obstacle és haver de provar que s’ha treballat a un lloc de feina com el que es vol ocupar, quan potser una sortida seria admetre qualsevol posició dins del sector turístic. “No busquem un arquitecte o un metge, per netejar una habitació o pelar patates no cal”, ha manifestat el portaveu d’Argentinos en Andorra, tot advertint que “el problema també es provoca a les mateixes empreses i a l’Estat, perquè necessiten tenir més llocs de treball ocupats i no ho estan aconseguint”.

Ponce es mostra optimista en aquest sentit. “Pel que he parlat amb gent de Govern, és molt probable que, un cop es concreti aquesta nova quota i tinguin una nova realitat de quants poden passar a la quota general, hi hagi alguna modificació més”, ha indicat. En tot cas, toca esperar. I, també, veure si llavors aquestes persones que ara han marxat acabaran tornant.

Comentaris (62)

Trending