La quota d’estiu difícilment permetrà seguir els temporers que no es puguin acollir a la general

El reglament específic per a la campanya estival no entrarà en vigor fins al 15 de juny i això fa difícil que qui no sigui contractat ja pugui quedar-se al país esperant fins llavors, quan tampoc es garanteix que els requisits no exigeixin una experiència prèvia que no poden demostrar

Temporers fent cua a la porta d'Immigració.
Temporers fent cua a la porta d'Immigració. ARXIU

Els temporers que, ara mateix, no puguin fer el canvi a la quota general que s’obrirà a partir de dimecres vinent tindran complicat treballar aquest estiu al país. Hi haurà reglament específic per a la campanya sí, però aquest no es publicarà fins ben avançat el juny. I això implica que molts d’ells hauran hagut de marxar. Així ho han explicat a Altaveu fonts dels sectors empresarials afectats, satisfets a mitges amb els canvis introduïts. Entenen que encara hi ha punts que cal millorar.

De moment, el que està clar és que dimecres vinent el BOPA publicarà el nou decret de quota general. És a dir, ja previst perquè les persones contractades ho siguin de forma indefinida. En aquest cas, s’ha flexibilitzat el requisit del nombre de temporades que cal demostrar que s’ha treballat al país. Baixa de tres a dues. Es calcula, almenys així ho va apuntar el ministre portaveu, Cesar Marquina, que uns 1.500 temporers es podran beneficiar d’aquest canvi.

El problema, però, el tindran aquells que no hagin fet dues o més campanyes al país. Per exemple, aquells que arribessin la tardor passada. Si no poden demostrar, com els hi passa a un nombre important de persones, l’experiència prèvia als seus països d’origen, no podran entrar en la quota general. La sortida era entrar a l’específica d’estiu que, però, encara trigarà a arribar. I, per tant, a partir de l’1 de maig, es quedaran amb el permís de residència expirat i, així doncs, llei a la mà, haurien de marxar del país.

César Marquina, ministre portaveu, ha explicat les condicions de la nova quota.

Relacionat

Govern calcula que 1.500 temporers podran acollir-se a la nova quota general

És un dels punts que, pel sector empresarial, encara caldria mirar de resoldre. Així s’ha apuntat des de la Unió Hotelera. Se sap que Govern treballa en una quota específica d’estiu. Segurament, més reduïda que la del 2022, ja que es calcula que bona part de les necessitats de treballadors es podran cobrir, justament, amb la general. Per això, de fet, es vol esperar unes setmanes.

Així, la previsió és que la quota estiuenca s’aprovi perquè entri en vigor a mitjan de juny. I això sense tenir encara clar quins requisits es demanaran. I, per tant, sense que aquestes persones que, per exemple, ara no poden demostrar un mínim d’experiència prèvia al seu país -en molts casos perquè van treballar sense contracte- sàpiguen si podran acollir-se. Tampoc se sap si, com havia passat en altres ocasions, es demanarà sortir del país un mínim de temps abans de tornar-hi.

I, de fet, esperar-se no sembla pas la millor opció. Primer, perquè res garanteix que el reglament de la nova quota de temporada els permeti acollir-s’hi. Ni tampoc, lògicament, que llavors trobin feina. I, a banda, hi ha un aspecte purament legal: el seu permís actual de residència s’acaba el 30 d’abril. I, per tant, a priori haurien de marxar.

CANVIS BONS PERÒ ENCARA INSUFICIENTS

Pel que fa a la valoració de les noves condicions de la quota general, el president de la Unió Hotelera, Jordi París, ha valorat positivament “la flexibilització”, però ha alertat que “no és suficient”. Entén que hi ha “més coses a millorar” i s’obre a treballar conjuntament amb el Govern per arribar a acords, si no per a l’estiu, ja pensant també en la temporada d’hivern vinent. Entre aquests aspectes a millorar, hi ha el tema de com demostrar l’experiència, però també altres més sistèmics com la manca d’habitatge. “Entre tots, hem de fer que la gent es pugui quedar al país satisfeta i amb un futur al davant”, ha comentat París.

Comentaris (4)

Trending