Govern calcula que 1.500 temporers podran acollir-se a la nova quota general

El decret fixa una xifra de 2.709 autoritzacions que, en funció de les necessitats del sector empresarial, es podrà ampliar un 30% i els treballadors extracomunitaris només hauran d’acreditar haver treballant dues campanyes, sigui d’estiu o hivern, al país

César Marquina, ministre portaveu, ha explicat les condicions de la nova quota.
César Marquina, ministre portaveu, ha explicat les condicions de la nova quota. G. P.

La nova quota general, a la qual es podran acollir ja aquells temporers que acreditin haver fet dues campanyes al país, serà de 2.709 autoritzacions. Així ho ha aprovat aquest dimecres el consell de ministres. La xifra però, podà ampliar-se, en funció de les necessitats de les empreses, fins a un 30%. D’aquesta forma, es facilita la possibilitat que molts treballadors extracomunitaris que han treballat els darrers mesos al país puguin continuar a l’empresa, ja de forma indefinida. Govern calcula que unes 1.500 persones podran canviar el règim amb què han residit al país els darrers mesos.

La nova quota general entrarà en vigor dimecres vinent, quan es publiqui el corresponent decret. Inclou un total de 2.709 permisos que permetran establir-se de forma permanent al país -lògicament, renovant posteriorment el carnet de resident segons els terminis marcats legalment-. La principal novetat és que, tal com s’havia reclamat des del sector empresarial, es relaxa el requisit del nombre de campanyes ja treballades al país per poder accedir-hi.

Si des de l’octubre ja s’havia reduït de sis a tres, ara baixa a dos. Per tant, ja es podran acollir aquells temporers que hagin estat al país la passada temporada d’hivern i l’estiu del 2022. D’aquesta forma, segons ha explicat Marquina, es podrà “tenir aquest personal que ja ha estat treballant al país”.

Del total d’autoritzacions, que es poden ampliar un 30% en funció de les peticions que es rebin, la majoria són per residir efectivament al país. Fins a 2.399. 310 més es destinen per a persones que visquin fora. És a dir, per a fronterers.

Temporers fent cua a la porta d'Immigració.

Relacionat

Temporers amb dues temporades accediran a la quota general i empresaris demanen eliminar requisits

Marquina ha explicat que hi ha un nombre important de temporers que, amb aquesta rebaixa de requisits, podran acollir-se ja a la quota general. En total, uns 1.500. Ara bé, també ha deixat clar que caldrà complir aquestes condicions d’experiència, sigui les dues temporades al país o els anys demostrables en sectors similars fora d’Andorra. En cas contrari, no se’ls concedirà l’autorització.

Per ara això també implica que persones que no poden demostrar els treballs realitzats al seu país d’origen -en molts casos perquè se’ls va agafar en negre- es poden quedar sense continuïtat al país. Per ara, Govern no preveu fer canvis ni al decret ara ha provat ni al futur que haurà d’establir la quota d’estiu. “Hem de veure el gruix de persones i les necessitats del sector i si hi ha opció de fer alguna adaptació que permeti salvar aquests casos”, s’ha limitat a comentar Marquina.  

Paral·lelament, també s’ha aprovat una quota per a treballadors per compte propi. En aquest cas, de 250 autoritzacions. 200 per a residència i treball com a autònom i 50 centrades específicament en professionals liberals.

Comentaris (8)

Trending