Temporers amb dues temporades accediran a la quota general i empresaris demanen eliminar requisits

Govern flexibilitzarà l'exigència, que havia establert en tres temporades, mentre que un grup de petits empresaris es queixen que treballadors que han fet l’hivern no puguin continuar perquè no poden acreditar dos anys d'experiència a l'exterior

Temporers fent cua a la porta d'Immigració.
Temporers fent cua a la porta d'Immigració. ARXIU

El Govern treballa per flexibilitzar els requisits perquè els treballadors temporers puguin accedir a la quota general amb dues campanyes realitzades al país i no tres com s’havia establert. D’aquesta manera es dona resposta a la demanda dels empresaris, tot i que alguns demanen que s’elimini el requisit d’acreditar l’experiència per tal que els que han fet aquest hivern continuen a l’estiu.

El portaveu de l’associació Argentinos en Andorra, Marcelo Ponce, ha explicat que des del departament d’Immigració se’ls hi ha confirmat que els temporers només necessitaran acreditar dues temporades treballades per accedir a la quota general en lloc de les tres que havia establert l’executiu. D’aquesta manera, només els que hagin treballat aquest hivern hauran d’acreditar una experiència de dos anys a l’exterior, mentre que els que vinguin per primera vegada hauran de demostrar quatre anys.

“Els hi demanen dos anys d’experiència a l’exterior i molts no han cotitzat perquè han treballat en negre”, per això apel·lem al Govern que faci marxa enrere perquè hi ha gent que treballa i és molt valuosa”

Precisament, el fet de demanar l’experiència laboral és una de les qüestions que ha aixecat diverses queixes entre l’entitat i també per part d’alguns empresaris de l’hostaleria. De fet, aquesta tarda, un grup s’ha reunit en un establiment d’Escaldes-Engordany per mostrar el seu malestar. En aquest sentit, Víctor Manuel Rodríguez, propietari del Pub La Gruta i el restaurant El Cachirulo, demana que s’elimini el requisit als temporers que han fet aquest hivern i volen fer l’estiu. “Els hi demanen dos anys d’experiència a l’exterior i molts no han cotitzat perquè han treballat en negre”, ha expressat. Manifesta que l’any passat amb la prova pilot de la quota d’estiu no es va demanar i enguany sí. “Apel·lem al Govern que faci marxa enrere perquè hi ha gent que treballa i és molt valuosa”, ha puntualitzat. En el seu cas, diu, te tres treballadores, dues de les quals són argentines i hauran de marxar. Arribats en aquest punt es pregunta si haurà d’acabar tancant “perquè depenc del negoci”.

Sobre aquesta qüestió també s’ha manifestat Marcelo Ponce, qui expressa les dificultats que tenen la majoria d’argentins per accedir al que al seu país anomenen ‘Certificado de Servicios y remuneraciones’. “Molta gent va treballar de manera informal, sense cotitzar i ara és impossible trobar als empresaris que van contractar a la gent perquè acreditin que els va contractar”, ha puntualitzat. Ha exposat que “tinc 49 anys, treballo a l’Argentina des dels 15 i només tinc registrats quatre anys i dos mesos”. Això, diu, està frenant que molts dels temporers puguin accedir a la quota general. Apunta que uns 600 han marxat i d’aquests uns 200 es podrien acollir a la quota general.

Malgrat aquest entrebanc, ha celebrat que la feina realitzada entre l’associació i els empresaris ha tingut el seus fruits per tal que el Govern hagi relaxat els requisits. Ponce ha explicat que ara es treballa perquè de cara a la propera temporada d’hivern no hi torni a haver una allau de temporers com va passar el novembre passat.

Comentaris (20)

Trending