Indignació comercial en veure motius econòmics en el manteniment de les restriccions a Catalunya

El sector atribueix la negativa a permetre l’arribada de turistes catalans a Andorra a una qüestió de “proteccionisme”, ja que consideren que, sanitàriament, “no té sentit tancar la frontera”

Ciutadans passejant per l'avinguda Meritxell.
Ciutadans passejant per l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

La confirmació que Catalunya mantindrà fins passada la Setmana Santa ha suposat un nou cop per als comerciants. El sector barreja, ara mateix, preocupació per les conseqüències que pot tenir la decisió, decepció perquè confiaven poder salvar el darrer tram de la temporada d’hivern i, també, enuig. Indignació, es pot dir, cap a la Generalitat. I és que es denuncia que l’autèntic motiu de mantenir la prohibició no és pas sanitari, sinó que respon a la voluntat que els possibles turistes es quedin al territori català i, per tant, la despesa que facin reverteixi a empreses del país veí.

“És pel seu propi interès i no per un tema sanitari. Al final, hi ha un tema econòmic de proteccionisme per part seva”, ha lamentat la presidenta d’Eix Comercial, Sònia Yebra, que lamenta que aquesta “actitud” si es té en compte “l’afinitat que tenim amb el territori català”. La dirigent de l’associació que aplega les botigues de l’avinguda Meritxell i de Vivand, entén que “vist que tots estem en la mateixa situació, haurien de pensar una mica més enllà i que no estan sols”.

Una imatge del punt fronterer del riu Runer.

Relacionat

Catalunya atribueix el ‘no’ a la mobilitat a l’estancament dels contagis i la saturació a les UCIs

De forma similar s’expressa el vicepresident de l’associació de comerciants de Riberaygua i Travesseres, Antoni Miralles. “Tancar Andorra és perquè l’economia es quedi a Catalunya”, afirma, tot posant en relleu que “no som un país amb tants afectats pel coronavirus com per ser un perill”. De fet, avisa que és just al contrari: “és més segur venir aquí que quedar-se a la Seu”. Per tant, al seu entendre, “des del punt de vista mèdic no té sentit tancar la frontera”.

I, per tant, la decisió de la Generalitat l’atribueix a “motius econòmics”. Considera que “defensen el seu propi territori i la seva economia” i posa com a exemple l’afluència d’aquests dies a l’estació d’esquí de Masella. “Està plena de gom a gom. Molta part d’aquesta gent, amb Andorra oberta, estaria aquí”, afirma.

El sector lamenta un nou cop dur després de mesos de dificultats i alerta que ja hi ha botigues que han hagut de tancar i més ho podrien fer en un futur proper

Miralles lamenta que “no han sabut veure prou l’impacte que té al nostre país que no deixin venir els turistes”. I adverteix que la mesura tampoc serà cap gran panacea per a l’economia catalana. “Ells no solucionaran res. La baixada d’activitat que poden tenir perquè la gent vingui a Andorra és gairebé insignificant amb el negoci que mourà Catalunya”, destaca.

Més enllà de la indignació per la decisió, els comerços alerten que aquesta empitjora encara més la situació del sector. “Ja estàvem en una situació crítica i això acaba de ser la darrera patacada que ens esperàvem”, apunta Yebra, que parla obertament de “catàstrofe” tot recordant que “arrosseguem des del novembre baixades de vendes del 70%” i avisant que “no és sostenible”. Així, alerta que “ja han tancat botigues i hi haurà més que també ho faran”. En el mateix sentit s’expressa Mirallles: “Per a nosaltres és una ruïna. Era la darrera setmana que estacions, comerços o hotels podien fer alguna cosa”.

Igual que els hotelers, a més, no s’amaguen els dubtes que l’obertura de fronteres acabi sent una realitat després de Setmana Santa. “Aquest és un altre dubte. En el moment que, com després de Nadal, comencin a repuntar els casos, com està demostrat que sol passar, no està tan clar que es pugui obrir”, apunta Yebra. Sobre aquest punt, Miralles és més optimista, tot i que perquè entén que la decisió serà gairebé de força major: “Arribem a un punt en què Espanya, des del punt de vista social, ha d’obrir perquè l’economia no pot aguantar més. És un sí, perquè no tenen més remei”.

Comentaris (31)

Trending