Catalunya atribueix el ‘no’ a la mobilitat a l’estancament dels contagis i la saturació a les UCIs

Benazet explica els arguments donats per la Generalitat per mantenir la prohibició de venir a Andorra i assegura que “ens van dir que els preocupava Setmana Santa” tot i permetre desplaçaments que “seran sota condicions molt restrictives”

Una imatge del punt fronterer del riu Runer.
Una imatge del punt fronterer del riu Runer. ARXIU

La frenada del descens de contagis dels darrers dies i la situació a les unitats de cures intensives, sumat a la preocupació pels efectes que pugui tenir l’increment de mobilitat durant Setmana Santa. Aquests serien els motius de la negativa de la Generalitat a permetre els desplaçaments entre Andorra i Catalunya almenys fins després de Pasqua. Des del Govern es confia que les limitacions s’aixequin definitivament un cop passin les vacances.

Així ho ha explicat Joan Martínez Benazet preguntat específicament pels arguments amb els quals l’executiu català va desestimar ampliar la mobilitat amb Andorra. “Catalunya ha tingut una estabilització en el seu nombre de casos; pateixen un repunt i les UCI estan per sobre el 40%”, ha indicat el ministre de Salut, un dels representants del gabinet Espot en la reunió de treball celebrada dijous amb el govern català.

Una imatge de la frontera hispano-andorrana des del cantó nacional i a través de les càmeres de Mobilitat.

Relacionat

Pasqua sense turistes catalans

També, ha indicat, “els preocupa la mobilitat”. En aquest punt, ha assegurat que se’ls va demanar llavors “per què permetien els desplaçaments entre comarques” als ciutadans catalans. La resposta va ser que “es deixaria fer en circumstàncies molt particulars, amb bombolles familiars i, en tot cas, les indicacions que donaran seran molt restrictives”.

Amb aquests arguments, la Generalitat es va tancar en banda a permetre la mobilitat total entre tots dos territoris, almenys fins després de Setmana Santa. Això canviarà, segons Benazet, un cop passi Pasqua. “Si per raons epidemiològiques no hi ha restriccions comarcals, podrem circular al seu territori i ells també”, ha indicat. Per tant, “la diferència respecte al que tenim ara és que només ens podem moure per la comarca veïna”. En canvi, ha explicat, “amb aquesta negociació s’arribarà a la mateixa mobilitat que els catalans i ells tindran la mateixa que els andorrans, sempre atenent a les circumstàncies sanitàries”.

Preguntat sobre si es creu els arguments exposats pels representants de la Generalitat, Benazet ha apostat per ser diplomàtic. “No em toca a mi compartir-ho. Jo defenso els interessos d’Andorra”, ha apuntat. Sí que ha volgut recordar que “estem en una situació de rebrot a tota a Europa” i, davant d’això, “entenc les motivacions que argumenta la Generalitat”.

El ministre ha deixat clar que la prohibició pels catalans de venir a Andorra és recíproca. És a dir, els residents al Principat tampoc podran desplaçar-se cap a Catalunya, excepció feta de la comarca de l'Alt Urgell. 

Comentaris (7)

Trending