L’increment de la devolució de l’impost de carburants es podrà demanar des de l’1 de gener

Jover no descarta analitzar “alguna mesura addicional” per a la població general vist el descompte aplicat a Espanya però avisa que “tenim palanques més petites que altres països”

Sortidors de carburants.
Sortidors de carburants. ARXIU

El Govern preveu que l’increment de la devolució de l’impost sobre el carburant a la que tindran accés diferents col·lectius professionals, com ara transportistes o taxistes, es pugui demanar des de l’1 de gener. Així ho marcarà el canvi en el reglament en el qual encara es treballa, amb un retorn extra de sis cèntims per litre. El Govern no descarta avaluar alguna “mesura addicional” més general, però el ministre de Finances, Eric Jover, ja ha advertit que el marge de maniobra és reduït.

Així ho ha comentat el portaveu del Govern a l’hora de valorar la mesura aprovada per l’executiu espanyol, amb un descompte de 20 cèntims per litre (15 a càrrec de l’Estat i els altres cinc per part de les benzineres). Jover ha apuntat que una iniciativa com aquesta és complicat que es pugui aplicar a Andorra.

Sortidors de carburants.

Relacionat

Increment de 6 cèntims per litre en la devolució de les taxes al carburant per empreses de transport

I és que, ha recordat, només amb l’IVA i “sense tocar res”, des del març del 2020, “Espanya ha ingressat 14 cèntims més per litre”. Per tant, el descompte temporal que ara s’aplicarà, fins al juny, “suposa un esforç tributari limitat” per a les arques del país veí. En canvi, en el cas el Principat, “fent el mateix càlcul, ens ha suposat dos cèntims per litre”, ja que l’impost indirecte, l’IGI, és tot just del 4,5% i no pas del 21%. Per tant, ha afirmat que “estem lluny de poder fer aquest tipus de polítiques”.  

I, tot i això, ha defensat que alguna mesura es tirarà endavant. Una ja decidida afecta la devolució a què tenen dret els professionals com ara transportistes. En el marc del mecanisme que s’estava analitzant per compensar l’entrada en vigor de la taxa verda, ja es va anunciar fa uns dies que s’incrementarà en sis cèntims el retorn que es pot demanar per litre. A més, també s’ampliarà als taxistes.

Que la mesura seria retroactiva ja s’havia apuntat, tenint en compte que encara es treballa sobre el canvi normatiu. Ara, Jover ha revelat que s’aplicarà des del passat 1 de gener. Per tant, els sis cèntims es podran retornar ja per aquests tres mesos.

Sortidors a una benzinera del país.

Relacionat

Els distribuïdors de carburants confien mantenir un diferencial atractiu amb Espanya

El ministre de Finances ha admès que la decisió d’Espanya pot afectar el diferencial de preus existent amb Andorra. Per això, ha apuntat que “acabem d’analitzar si, vist el context, podem fer alguna mesura addicional”, tot i advertir que “tenim palanques més petites que els altres països”. Tot i això, ha volgut remarcar que les iniciatives dels Estats veïns “són molt acotades temporalment”.

Comentaris (8)

Trending