Increment de 6 cèntims per litre en la devolució de les taxes al carburant per empreses de transport

El retorn, que actualment és de 0,10, 0,12 o 0,14 euros en funció del tipus de vehicle, passarà a ser de 0,16, 0,18 o 0,20 i també s’hi podran acollir els taxistes, fins ara no inclosos

Sortidors de carburants.
Sortidors de carburants. Altaveu

El Govern incrementarà les devolucions de part dels impostos sobre els carburants a les quals es poden acollir col·lectius professionals com ara els transportistes. Es preveu un increment de sis cèntims a totes les tipologies de vehicles. La mesura també s’ampliarà a un sector que, fins ara, no estava inclòs: els taxistes. En canvi, l’executiu manté la decisió de no fer cap mesura generalitzada, reiterant l’argument que el 70% del combustible que es ven al país és per a clients estrangers.

En concret, la mesura afecta el reglament que regula aquestes devolucions parcials. Les línies mestres ja estan marcades i es preveu que es pugui redactar i publicar en pocs dies, amb un efecte retroactiu. Així, fins ara, en funció del tipus de vehicle el retorn podia ser de 10, 12 o 14 cèntims per litre -principalment en funció del grau de contaminació que generés-. Ara, s’incrementarà en sis cèntims. Per tant: 16, 18 o 20.

A banda, des de l’executiu s’ha optat per fer que aquesta possibilitat s’ampliï al col·lectius de taxistes, que també es veuen afectats de forma important per l’increment de tarifes que els carburants han registrat els darrers mesos, especialment arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna. El portaveu del Govern, Eric Jover, ha recordat que, al llarg de tot el 2021, aquestes devolucions van suposar per a l’Estat un retorn de 770.000 euros. Amb el canvi, un cop estigui en vigor, es calcula que suposarà 500.000 més.

Xavier Espot escoltant el discurs de la síndica general, Roser Suñé.

Relacionat

Descartada una rebaixa general dels impostos sobre els carburants però sí per als transportistes

El ministre de Finances ha defensat que això suposarà, segons el cas, entre el 50% i el 60% d’augment. “Busquem dos impactes diferenciats: ajudar a un sector que és altament consumidor d’hidrocarburs i tenir un impacte indirecte sobre el conjunt de la població”, ha explicat, tot apuntant que “el transport és un element més de la cadena logística i ens ha d’ajudar al fet que la inflació estigui més controlada”.

La mesura s’està acabant de traspassar al paper. Al canvi reglamentari que s’ha d’aprovar perquè estigui en vigor. Es preveu culminar-ho d’aquí a una o dues setmanes. Tot i això, Jover ha apuntat que es podrà aplicar de forma retroactiva. És a dir, empreses i autònoms se’n podran beneficiar des de ja. Un dels temes que cal acabar de tancar és com es plasma. Una opció es canvia el reglament i, un cop es normalitzi la situació dels carburants, tornar-ho a modificar. L’altre és establir que aquest increment de la devolució s’aplica a partir que els combustibles tinguin un determinat preu.

Per ara, el Govern no es planteja anar més enllà. Així, no es preveu implementar cap reducció del cost per a la població general. El motiu? El ja esgrimit ara fa uns dies pel cap de l’executiu, Xavier Espot: “el 70% del carburant que es ven al país no el consumeixen ciutadans d’Andorra”. Al contrari, el compren turistes. Jover ha defensat que amb la mesura pels transportistes “ja estem contribuint al fet que baixi la pressió que pateixen els ciutadans”.

Comentaris (7)

Trending